Si King

Chapati


Przepis z programu Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Chapati
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

450 g mąki na ciapaty (atta—mąka pszenna z pełnego przemiału

o wyskiej zawartości glutenu)

125 ml zimnej wody

masło

mąka do podsypywania

 

 

Przygotowanie:


Wsypać mąkę do miski. Wlewać wodę, mieszając, tak, by powstało dość ścisłe ciasto. Odstawić na pół godziny. Posypać blat mąką, wyłożyć ciasto i uformować kulę. Spłaszczyć dłonią. Posypać blat mąką, rozwałkować ciasto na krążek, unieść placek na dłoni, by strząsnąć nadmiar mąki. Ułożyć na rogrzanej żeliwnej patelni, piec, przyciskając (używając ściereczki). Z jednej strony posmarować stopionym masłem.

powrót

Podobne przepisy

Wiejski chleb
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Chleb na zakwasie
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Grzanki z górskiego chleba
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 49)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Chlebek bananowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Chlebek fougasse
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Focaccia z chilli i czosnkiem
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.