Curtis Stone

Ceviche z tuńczyka z aromatyczną sałatką


Przepis z programu Surfing po menu (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska, Kuchnia peruwiańska

Ceviche z tuńczyka z aromatyczną sałatką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Marynata

sok z 5 limonek

1 łyżeczka [sklep 12]oleju sezamowego[/sklep]

1 łyżeczka [sklep 325]cukru palmowego[/sklep]

1 łyżeczka [sklep 49]sosu sojowego[/sklep]

1 łyżeczka [sklep 7]mleczka kokosowego[/sklep]



Do dekoracji

200 ml oleju roślinnego

100 g tajskich szalotek, pokrojonych cienko wzdłuż

3 ząbki czosnku pokrojonego wzdłuż w cienkie plasterki



Sałatka

3 szklanki mieszanki listków endywii kędzierzawej, fioletowej bazylii, rzeżuchy, mięty, i małych listków zielonej bazylii

listki z jednego pęczka świeżej kolendry

500 g świeżego tuńczyka

2 awokado pokrojone w plasterki

sól i świeżo zmielony pieprz

1 łyżeczka soku z cytryny



Przygotowanie

Wymieszać w ceramicznej misce składniki marynaty. Rozgrzać 150 ml oleju na małej patelni i zrumienić szalotki i czosnek. Wyjąć je z patelni łyżką cedzakową i osączyć z oleju na papierowym ręczniku. Zostawić do wystygnięcia. Wypłukać i osączyć rzeżuchę, endywię, miętę, bazylię i listki kolendry. Przełożyć do miski, zakryć i odstawić do lodówki. Pokroić tuńczyka ostrym nożem w centymetrowe plasterki i włożyć do marynaty. Ryba powinna być zanurzona w marynacie. Odstawić na 5 minut. Pokroić awokado, doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać z sokiem cytrynowym.

Odsączyć tuńczyka z marynaty i ułożyć na półmisku. Na wierzchu ułożyć plasterki awokado i skropić lekko olejem. Następnie udekorować przygotowanymi wcześniej listkami i polać resztą oleju.

W moździerzu wymieszać (ale nie rozcierać na masę!) podsmażone szalotki i czosnek z ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki cukru. Posypać sałatę i od razu podawać.



© Curtis Stone i Ben O\'Donoghue

powrót

Podobne przepisy

Zupa rybna z kalmarami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
Halibut w sałacie z sosem śmietanowo-koperkowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Galareta z sandaczem
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.