David Gaboriaud

Ceviche z sardynek z ziemniakami i pastą z oliwek


Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska

odsłon: 290

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 g świeżych sardynek (umytych, wypatroszonych, filetowanych)

1 cytryna

1 papryczka chili

1 cebula dymka

500 g młodych ziemniaków

100 g różnych oliwek (np. zielone i czarne)

1 ząbek czosnku

1 łyżka kaparów

oliwa z oliwek

świeży rozmaryn

sól, pieprz – do smaku

Przygotowanie:

Sardynki ułóż na talerzu, następnie dodaj posiekaną papryczkę chili oraz cebulę dymkę pokrojoną w półtalarki.
Sardynki dopraw do smaku solą, pieprzem skrop sokiem z cytryny i odstaw do lodówki na 20 minut.
Ziemniaki ugotuj w osolonej, wrzącej wodzie i odcedź.
Następnie przygotuj pastę z oliwek: w moździerzu ucieraj posiekany czosnek z odrobiną soli, dodaj posiekane oliwki oraz kapary. Całość ucieraj, aby połączyć wszystkie składniki, i dopraw na koniec solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Gotową pastę połącz z ugotowanymi ziemniakami, startą skórką z cytryny, posiekanym rozmarynem i delikatnie wymieszaj, aby połączyć wszystkie smaki.
Wcześniej przygotowane ceviche wyjmij z lodówki i podawaj wraz z ziemniakami w paście.
Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Torcik z sardeli i endywii
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sola z owocami morza
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Grzanki z sardelami i pomidorami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Szaszłyczki z tuńczyka z szarmulą
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.