Ceviche z przegrzebków

Przepis z programu Domowy kucharz 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Ceviche z przegrzebków
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

450 g świeżych przegrzebków albo świeżego łososia

sok i skórka z 4 limonek

1 czerwona cebula, obrana i drobno posiekana

1 czerwona papryka, bez nasion, drobno posiekana

1 posiekany pęczek kolendry

60 ml oliwy

sól

1 papryczka habanero, usunięte nasiona i gniazda nasienne, bardzo drobno posiekana

Przygotowanie:

Usuń mały włóknisty mięsień z wnętrza każdego przegrzebka, którzy służy do blokowania muszli i jest bardzo twardy. Rozetnij każdego przegrzebka na pół wzdłuż „równika”. Wymieszaj przegrzebki z sokiem i skórką z limonek, czerwoną papryką i cebulą, kolendrą, solą i oliwą. Dodaj połowę papryczki habanero, spróbuj i oceń, czy dorzucić resztę. Podawaj natychmiast lub przechowuj w lodówce do czasu serwowania.

powrót

Podobne przepisy

Placuszki papad z krewetkami
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina Wyprawa w morze i tułaczka po Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Małże w białym winie
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Grillowane faszerowane kalmary
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Owoce morza, Dania z grilla

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.