David Gaboriaud

Ceviche z łososia z sałatką z komosy ryżowej i szpinaku


Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Dania z ryb, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska

odsłon: 409

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Składniki:

300 g filetu z łososia bez skóry

200 g komosy ryżowej

100 g liści szpinaku

2 limonki

1 szalotka pokrojona w cienkie talarki

1 papryczka chilli

1 mango

1 grejpfrut

feta do dekoracji

oliwa z oliwek

kilka gałązek kolendry

sól

pieprz

Przygotowanie:

Ceviche: pokrój filety w kosteczkę ok. 0,5 cm i przełóż do miski. Zetrzyj skórkę z jednej limonki i wyciśnij sok z dwóch limonek. Dodaj pokrojoną papryczkę, szalotkę oraz kilka gałązek kolendry. Dopraw solą i wymieszaj. Wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
Sałatka: ugotuj komosę wg instrukcji podanej na opakowaniu. Po ugotowaniu
opłucz zimną wodą, odsącz i przełóż do miski.
Dodaj umyte i wysuszone liście szpinaku, mango pokrojone w kosteczkę i fileciki z grejpfruta. Wyciśnij sok z reszty grejpfruta do miski i wlej 3 łyżki oliwy z oliwek.
Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj delikatnie.
Przełóż sałatkę na talerz. Dodaj pokruszoną fetę i udekoruj listkami kolendry. Serwuj z ceviche.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.