Ceviche z dorsza bałtyckiego z salsą z awokado i pomidora

Ceviche z dorsza bałtyckiego z salsą z awokado i pomidora
Oceń przepis:
43 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Ewa Chodakowska

Seria kulinarna:
Be Active. Ewa Chodakowska (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Dania dietetyczne
Ilość osób:
2
Kaloryczność:
528 kcal.

Składniki:

  • 75 g fileta z dorsza bałtyckiego
  • 20 ml oliwy
  • pół limonki
  • 1/3 cytryny
  • 1/3 awokado
  • 100 g pomidorów
  • 2 gałązki kolendry
  • 15 g czerwonej cebuli
  • 20 g pestek słonecznika
  • kromka żytniego razowego chleba
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta pieprzu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Dorsza umyj, osusz ręcznikiem papierowym, pokrój w kostkę o wymiarach 1 cm i wrzuć do miseczki. Dodaj startą skórkę z połowy cytryny i limonki, zalej sokiem z połowy cytryny i połowy limonki i wymieszaj dokładnie. Cebulę obierz, posiekaj w drobną kostkę i 1/3 dodaj do ryby. Do drugiej miski wrzuć pokrojone w kostkę awokado i pomidory, pozostałą cebulę, oliwę, posiekaną kolendrę, sól i pieprz. Wszystko wymieszaj dokładnie. Salsę ułóż na talerzu, a na niej zamarynowaną rybę, którą możesz potraktować szczyptą morskiej soli i świeżo tartego pieprzu oraz kilkoma listkami kolendry. Podawaj posypane prażonymi pestkami słonecznika, z kromką grillowanego dobrego pieczywa.
Ceviche to najzdrowsza forma przygotowania ryb i owoców morza! Jeżeli nie ma w tym momencie sezonu na polskiego dorsza możesz zamienić go na inną rybą z białym, delikatnym mięsem. Przed użyciem warto ją przemrozić, by mieć pewność, że pozbyliśmy się wszystkich pasożytniczych niepożądanych pasażerów.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA