David Gaboriaud

Cevapcici z sałatką szopską


Przepis z programu David w Europie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Cevapcici z sałatką szopską
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 g mielonego mięsa wołowego (łopatka, karkówka i tłuszcz wołowy)

sól, pieprz

1 żółta cebula drobno posiekana

szczypta ostrej papryki suszonej

50 g boczku wieprzowego

sałatka szopska:

2 papryki żółte

2 papryki czerwone

3 pomidory

½ ogórka

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

½ białej cebuli pokrojonej w talarki

50 g bałkańskiego sera owczego w zalewie

oliwa z oliwek

sok z ½ cytryny

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Mięso mielone wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na min. 1 godzinę, by nabrało smaku. Uformować wałki grubości małych kiełbasek. Podsmażać je przez kilka minut ze wszystkich stron na gorącej patelni gilowej bez oleju, ale z kawałkiem boczku, by nadał smak potrawie. W międzyczasie przygotować sałatkę – wszystkie warzywa umyć, wysuszyć i pokroić w kosteczkę. Połączyć je w misce z pietruszką, oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku i serwować na talerzu. Tuż przed podaniem zetrzeć trochę sera na wierzchu.
Podawać cevapcici z surową drobno posiekaną cebulą, ostrą papryką i sałatką szopską.

powrót

Podobne przepisy

Gulasz z dziczyzny
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Bistecca alla pizzaiola
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.