David Gaboriaud

Cevapcici z sałatką szopską


Przepis z programu David w Europie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Cevapcici z sałatką szopską
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 g mielonego mięsa wołowego (łopatka, karkówka i tłuszcz wołowy)

sól, pieprz

1 żółta cebula drobno posiekana

szczypta ostrej papryki suszonej

50 g boczku wieprzowego

sałatka szopska:

2 papryki żółte

2 papryki czerwone

3 pomidory

½ ogórka

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

½ białej cebuli pokrojonej w talarki

50 g bałkańskiego sera owczego w zalewie

oliwa z oliwek

sok z ½ cytryny

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Mięso mielone wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na min. 1 godzinę, by nabrało smaku. Uformować wałki grubości małych kiełbasek. Podsmażać je przez kilka minut ze wszystkich stron na gorącej patelni gilowej bez oleju, ale z kawałkiem boczku, by nadał smak potrawie. W międzyczasie przygotować sałatkę – wszystkie warzywa umyć, wysuszyć i pokroić w kosteczkę. Połączyć je w misce z pietruszką, oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku i serwować na talerzu. Tuż przed podaniem zetrzeć trochę sera na wierzchu.
Podawać cevapcici z surową drobno posiekaną cebulą, ostrą papryką i sałatką szopską.

powrót

Podobne przepisy

Anyżkowe ogony wołowe
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kurczak po baskijsku
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Potrawka z kurczakiem
Ewa Chodakowska
Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne
Hamburger z wołowiny
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.