Marieta  Marecka

Cevapcici z grillowanymi warzywami


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania na karnawał i imprezę

odsłon: 263

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 g zmielonej łopatki wołowej

3-4 łyżki ajvaru + do podania

1 cebula

5 ząbków czosnku

1 łyżeczka ostrej mielonej papryki

½ łyżeczki mielonej, wędzonej papryki

1 łyżeczka papryki słodkiej

1 łyżka musztardy sarepskiej

1 łyżeczka suszonego oregano

1 płaska łyżeczka soli

½ łyżeczki suszonych płatków chili

2 łyżki poszatkowanej natki pietruszki

1 płaska łyżeczka mielonej kolendry

1 płaska łyżeczka pieprzu

ok. 50 ml gazowanej wody

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Warzywa:

po ½ cukinii w dwóch kolorach, żółtej i zielonej

1 czerwona papryka

½ bakłażana

1 czerwona cebula

1 cebula żółta

2 peperroni

natka pietruszki

sól, pieprz

1 łyżeczka suszonego tymianek

kilka kropli octu, np. malinowego

3 ząbki czosnku w łupince

oliwa z oliwek

 

Do podania:

ajvar

szybko ukręcony sos jogurtowo-ziołowy (najlepiej mięta, nać pietruszki, sól, sok z cytryny)

 

 

Przygotowanie:

Mięso na cevapcici najlepiej zmielić samemu na drobnych oczkach.
Cebule drobno szatkujemy i dodajemy do mięsa. Doprawiamy wszystkimi przyprawami, ajvarem i musztardą. Dodajemy proszek do pieczenia i wyrabiamy masę jak ciasto, stopniowo dolewając wodę gazowaną. Jak już będzie jednolite w kolorze i dobrze wyrobione, przykrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki.

Warzywa kroimy w duże kawałki, mięso wyciągamy z lodówki, formujemy wilgotnymi dłońmi w podłużne paluchy i odstawiamy, żeby nabrały temperatury otoczenia.
Potrzebne nam będą dwie patelnie grillowe. Obie lekko skrapiamy oliwą i na bardzo rozgrzane kładziemy na jednej warzywa, a na drugiej grillujemy kotleciki często je obracając. Warzywa w trakcie przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, a natką pietruszki i octem doprawiamy tuż przed podaniem. Czosnek grillujemy w łupince. Podajemy najlepiej z sosem jogurtowym z ziołami i ajvarem.

powrót

Podobne przepisy

Ragu alla bolognese
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kotlety wieprzowe z morelami i musztardą
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Stir fry z jagnięciny
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.