Cebulowe empanadas

Cebulowe empanadas
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 4 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pierogi i pierożki

Składniki:

  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 2 czubate łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli
  • ok. 1,5 szklanki ciepłej wody
  • Farsz:
  • 2 duże cebule żółte np. słodkie, cukrowe
  • garść oliwek czarnych
  • 200 g tłustego twarogu
  • 100 -150 g dobrej kiełbasy np. lisieckiej, myśliwskiej
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pieprz
  • sól
  • 1 jajo do posmarowania pierożków przed pieczeniem

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Obie mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól, miękkie masło i rozcieramy dłońmi ciasto, jak zaczną się robić grudki. Powoli i stopniowo dolewamy wodę cięgle zagniatając. Musi nam powstać delikatne, gładkie i miękkie ciasto. Zawijamy je w folię i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Cebule i kiełbasę kroimy w małą kostkę, Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy kiełbasę i smażymy ok. 7 minut, dorzucamy cebulę i dusimy razem tak, by cebulka zmiękła i zrobiła się lekko złocista. Doprawiamy całość solą, pieprzem i drobno poszatkowanymi listkami szałwii oraz sosem sojowym, studzimy. W misce rozgniatamy ser widelcem, dodajemy cebulkę i mieszamy razem całość. Doprawiamy do smaku.
Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 3-4 mm. Wycinamy krążki i na każdy nakładamy łyżeczkę lub trochę więcej farszu. Sklejamy jak pierogi i ustawiamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy z pierożków smarujemy rozbełtanym jajem i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut. Podajemy gorące, choć równie dobrze smakują zimne.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA