Cassoulet

Przepis z programu Dieta Kudłaczy - jak kochając jedzenie zrzucić wagę (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne

Cassoulet
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Cassoulet to pożywne danie, ale dzięki paru patentom udało nam się zmniejszyć jego kaloryczność przy zachowaniu wspaniałych smaków. Wybierzcie kiełbaski o małej zawartości tłuszczu, chudą szynkę, zdejmijcie skórę z kurczaka, użyjcie jak najmniejszej ilości oleju – wszystko to się liczy.



Składniki:

½ łyżeczki oleju słonecznikowego

6 surowych kiełbasek

4 gałązki selera naciowego

3 marchewki

2 cebule, pokrojone w półkrążki

6 udek kurczaka o wadze około 450 g każde (wyjąć kości, zdjąć skórę)

2 roztarte ząbki czosnku

200 g chudej wędzonej szynki (skroić tłuszcz a resztę pokroić na kawałki 2x2 cm)

2 puszki pomidorów po 400 g

150 ml czerwonego wina

1 łyżeczka miałkiego cukru

1 łyżeczka chili w płatkach

1 liść laurowy

4-5 gałązek świeżego tymianku

puszka (400 g) fasoli cannellini

puszka (400 g) białej fasoli

świeżo mielony czarny pieprz



do dekoracji

garść natki pietruszki

skórka otarta z połowy pomarańczy



Przygotowanie:

Dużą patelnię z nieprzywierającym dnem posmarować olejem, używając pędzelka. Włożyć kiełbaski, smażyć 10 minut na średnim ogniu, co jakiś czas obracając, aż będą równomiernie podrumienione. Obrać marchewkę i gałązki selera z włókien, pokroić w kostkę 1,5 x 1,5 cm. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza. Do kiełbasek dołożyć cebulę, smażyć 6-8 minut, regularnie mieszając, aż zmięknie i się podrumieni. Z udek kurczaka skroić tłuszcz – do tego celu świetnie nadają się nożyczki – i każde udko przekroić na pół. Udka wraz z czosnkiem dołożyć na patelnię, smażyć 3-4 minuty, obracając. Przełożyć wszystko do dużego garnka do zapiekania. Dodać szynkę, seler, marchewkę, pomidory, wlać wino i 300 ml zimnej wody, posypać cukrem i chili. Dodać liść laurowy i tymianek, przyprawić sporą ilością pieprzu. Na palniku doprowadzić wszystko do wrzenia, położyć pokrywkę i wstawić do piekarnika. Zapiekać przez 45 minut. Wyjąć garnek z piekarnika, dodać fasolę, wymieszać. Przykryć, wstawić do piekarnika i zapiekać kolejne pół godziny. W czasie, kiedy cassoulet się zapieka, posiekać z grubsza natkę i wymieszać z otartą z pomarańczy skórką. Cassoulet podawać w głębokich talerzach albo w szerokich miseczkach, posypać natką ze skórką pomarańczową.



powrót

Podobne przepisy

Szaszłyki dziadka Petera
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
Gołębie smażone w głębokim tłuszczu
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Kurczak w maśle z pilawem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 42)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kurczaka
kuchnia świata: Kuchnia turecka, kuchnia uzbecka
Stek na łożu z soli
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska
Jagnięce kofty na sałacie
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Pikantne szaszłyki z jagnięciny i orzechów nerkowca
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.