Ricardo Larrivee

Cassoulet z soczewicą


Przepis z programu Ricardo i przyjaciele (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Cassoulet z soczewicą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 kiełbaski tuluskie

115 g boczku

30 ml (2 łyżki) oliwy

6 kotletów wieprzowych z kością

o grubości 1 cm

z usuniętym tłuszczem

2 cebule

podzielone na ćwiartki

4 ząbki czosnku

posiekane

500 ml zielonej soczewicy

opłukanej

250 ml białego wina

750 ml bulionu drobiowego

4 marynowane kacze udka

2 listki laurowe

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Umieść kratkę na środkowej półce w piekarniku. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C. W brytfannie na średnim ogniu zrumień kiełbaski i boczek. Smaż 2-3 minuty z każdej strony. Zdejmij kiełbaski z ognia i każdą przekrój ukośnie na 3 części. Odstaw. Na tłuszczu pozostałym w brytfannie na dużym ogniu rumień kotlety wieprzowe 1 minutę z każdej strony. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw. Na tłuszczu pozostałym w brytfannie na średnim ogniu zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj soczewicę i wymieszaj. Zalej winem. Włóż z powrotem kiełbaski i kotlety. Dodaj bulion, kacze udka i listki laurowe. Zagotuj. Nakryj i umieść brytfannę w piekarniku. Piecz ok. 90 minut, aż soczewica zmięknie. W razie potrzeby dopraw.

powrót

Podobne przepisy

Szaszłyk z polędwicy wołowej na warzywach z rusztu
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam na lato (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kiełbasa z jabłkiem i szałwią
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kolorowa Tortilla - Bartosz Adamek
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Anyżkowe ogony wołowe
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kurczak tikka masala
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.