Ricardo Larrivee

Cassoulet z soczewicą


Przepis z programu Ricardo i przyjaciele (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Cassoulet z soczewicą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 kiełbaski tuluskie

115 g boczku

30 ml (2 łyżki) oliwy

6 kotletów wieprzowych z kością

o grubości 1 cm

z usuniętym tłuszczem

2 cebule

podzielone na ćwiartki

4 ząbki czosnku

posiekane

500 ml zielonej soczewicy

opłukanej

250 ml białego wina

750 ml bulionu drobiowego

4 marynowane kacze udka

2 listki laurowe

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Umieść kratkę na środkowej półce w piekarniku. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C. W brytfannie na średnim ogniu zrumień kiełbaski i boczek. Smaż 2-3 minuty z każdej strony. Zdejmij kiełbaski z ognia i każdą przekrój ukośnie na 3 części. Odstaw. Na tłuszczu pozostałym w brytfannie na dużym ogniu rumień kotlety wieprzowe 1 minutę z każdej strony. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw. Na tłuszczu pozostałym w brytfannie na średnim ogniu zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj soczewicę i wymieszaj. Zalej winem. Włóż z powrotem kiełbaski i kotlety. Dodaj bulion, kacze udka i listki laurowe. Zagotuj. Nakryj i umieść brytfannę w piekarniku. Piecz ok. 90 minut, aż soczewica zmięknie. W razie potrzeby dopraw.

powrót

Podobne przepisy

Kacze piersi
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kotlety schabowe z jabłkami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Carpaccio
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.