Jacek Sikora

Cassata „grzech łakomstwa”


Przepis z programu Słodki drań (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Cassata „grzech łakomstwa”
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

biszkopt

400 g ricotta

szklanka cukru pudru

1/2 kieliszka likieru pomarańczowy

3 łyżki cukru kandyzowanego

50 g pistacji

50 g gorzkiej czekolady

150 g marcepan pomarańczowy

2 opakowania lukru

czereśnie koktajlowe

Przygotowanie:

Foremkę wyłóż warstwą biszkopta. Nałóż farsz serowy. Przykryj drugą warstwą biszkopta. Przyciśnij deseczką i wstaw do lodówki na 2 godziny. Wywałkuj marcepan w pasek na szerokość rantu. Wyłóż cassatę na talerz. Rozgrzej lukier w naczyniu ze wrzątkiem. Polukruj górę ciasta. Przybierz rant paskiem marcepanu. Górę przybierz kandyzowanymi owocami.
Ser ricotta utrzyj w mikserze. Wymieszaj go z cukrem pudrem i likierem pomarańczowym. Orzeszki otrzyj ze skórki. Cukier kandyzowany pokrusz na małe kawałki. Czekoladę posiekaj nożem lub utrzyj na tarce. Wszystkie dodatki dodaj do masy serowej.

powrót

Podobne przepisy

Tortilla z karmelizowanym ananasem i jabłkiem
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Krem zabaione aromatyzowany winem recioto i kulkami melona
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pralinki niespodzianka
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dobre dla dzieci
Dip ze słodkimi pałeczkami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Ser mascarpone (odc.16)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Bliny z twarogiem i musem malinowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.