Jacek Sikora

Cassata „grzech łakomstwa”


Przepis z programu Słodki drań (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Cassata „grzech łakomstwa”
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

biszkopt

400 g ricotta

szklanka cukru pudru

1/2 kieliszka likieru pomarańczowy

3 łyżki cukru kandyzowanego

50 g pistacji

50 g gorzkiej czekolady

150 g marcepan pomarańczowy

2 opakowania lukru

czereśnie koktajlowe

Przygotowanie:

Foremkę wyłóż warstwą biszkopta. Nałóż farsz serowy. Przykryj drugą warstwą biszkopta. Przyciśnij deseczką i wstaw do lodówki na 2 godziny. Wywałkuj marcepan w pasek na szerokość rantu. Wyłóż cassatę na talerz. Rozgrzej lukier w naczyniu ze wrzątkiem. Polukruj górę ciasta. Przybierz rant paskiem marcepanu. Górę przybierz kandyzowanymi owocami.
Ser ricotta utrzyj w mikserze. Wymieszaj go z cukrem pudrem i likierem pomarańczowym. Orzeszki otrzyj ze skórki. Cukier kandyzowany pokrusz na małe kawałki. Czekoladę posiekaj nożem lub utrzyj na tarce. Wszystkie dodatki dodaj do masy serowej.

powrót

Podobne przepisy

Owocowe przystawki
Anna Olson
Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
Nektarynki w syropie żurawinowym z waniliową ricottą
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pain perdu
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Lody truskawkowe
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Słodki jogurt z szafranem
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.