Carpaccio z ziemniaków i buraków z bryndzą i winegretem

Carpaccio z ziemniaków i buraków z bryndzą i winegretem
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 4 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Przekąski

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Buraki dokładnie myjemy.
Folię aluminiową spryskujemy oliwą i oprószamy płatkami chilli, na środku układamy buraka, szczelnie zawijamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 70 minut.
Po tym czasie obieramy jeszcze ciepłe buraki i zostawiamy do wystudzenia.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach i jeszcze ciepłe obieramy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Musztardę i miód dokładnie mieszamy, stopniowo dolewając olej lniany.
Słonecznik krótko prażymy na suchej patelni, aż zacznie pachnieć i się przyrumieni.
Wystudzone ziemniaki i buraki kroimy w bardzo cienkie plastry i układamy na talerzach na zakładkę. Przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą, skrapiamy oliwą z musztardą, obsypujemy pokruszonym serem, słonecznikiem i listkami pietruszki. Podajemy po schłodzeniu lub od razu jako lekką przekąskę.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA