Janella  Purcell

Carpaccio z wołowiny


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 30)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Carpaccio z wołowiny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

400 g polędwicy wołowej

50 g czarnego i białego pieprzu

50 ml oliwy

2 łyżki czarnych oliwek bez pestek

po łyżce cukru

soli w płatkach i czarnego pieprzu

½ pęczka młodych liści selera

1 łodyga selera

1 jabłko golden delicious

łyżeczka kaparów

3 kromki chleba na zakwasie

łyżka oliwy

2 łyżki majonezu

75 g gorgonzoli

 

 

Przygotowanie:


Oliwki pokroić w kostkę. Posypać cukrem i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez całą noc w temperaturze 75°C. Oliwki powinny być podsuszone i mieć bardzo intensywny smak.
Chleb pokroić w kostkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą. Upiec, aż powstaną złociste grzanki. Odsączyć na papierowym ręczniku. Majonez zmiksować z połową gorgonzoli. Dodać kilka kropli soku z cytryny. Wymieszać i przyprawić do smaku. Talerz skropić oliwą. Posypać solą i pieprzem. Wołowinę pokroić w bardzo cienkie plastry i ułożyć na talerzu. Skropić oliwą i ponownie przyprawić. Polać dressingiem z gorgonzoli. Przybrać selerem naciowym, liśćmi selera, kawałkami jabłka, kaparami, grzankami i oliwkami. Na wierzch pokruszyć resztę gorgonzoli.

powrót

Podobne przepisy

Filadelfijska kanapka ze stekiem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Duszony kurczak z pomidorami i fenkułem
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Szaszłyki dziadka Petera
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
Jajo dinozaura
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kapłon smażony na słodko
Przepis z programu Jadało się. Kuchnia Jana i Marysieńki
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.