Janella  Purcell

Carpaccio z wołowiny


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 30)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Carpaccio z wołowiny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

400 g polędwicy wołowej

50 g czarnego i białego pieprzu

50 ml oliwy

2 łyżki czarnych oliwek bez pestek

po łyżce cukru

soli w płatkach i czarnego pieprzu

½ pęczka młodych liści selera

1 łodyga selera

1 jabłko golden delicious

łyżeczka kaparów

3 kromki chleba na zakwasie

łyżka oliwy

2 łyżki majonezu

75 g gorgonzoli

 

 

Przygotowanie:


Oliwki pokroić w kostkę. Posypać cukrem i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez całą noc w temperaturze 75°C. Oliwki powinny być podsuszone i mieć bardzo intensywny smak.
Chleb pokroić w kostkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą. Upiec, aż powstaną złociste grzanki. Odsączyć na papierowym ręczniku. Majonez zmiksować z połową gorgonzoli. Dodać kilka kropli soku z cytryny. Wymieszać i przyprawić do smaku. Talerz skropić oliwą. Posypać solą i pieprzem. Wołowinę pokroić w bardzo cienkie plastry i ułożyć na talerzu. Skropić oliwą i ponownie przyprawić. Polać dressingiem z gorgonzoli. Przybrać selerem naciowym, liśćmi selera, kawałkami jabłka, kaparami, grzankami i oliwkami. Na wierzch pokruszyć resztę gorgonzoli.

powrót

Podobne przepisy

Hamburger doskonały
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
Steki wołowe z prażonymi jabłkami i kaszą gryczaną
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Rillettes
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kefta z jagnięciny
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.