Carpaccio z wołowiny

Carpaccio z wołowiny
Oceń przepis:
33 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Janella Purcell

Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 30)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania na karnawał i imprezę
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 400 g polędwicy wołowej
  • 50 g czarnego i białego pieprzu
  • 50 ml oliwy
  • 2 łyżki czarnych oliwek bez pestek
  • po łyżce cukru
  • soli w płatkach i czarnego pieprzu
  • ½ pęczka młodych liści selera
  • 1 łodyga selera
  • 1 jabłko golden delicious
  • łyżeczka kaparów
  • 3 kromki chleba na zakwasie
  • łyżka oliwy
  • 2 łyżki majonezu
  • 75 g gorgonzoli

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Oliwki pokroić w kostkę. Posypać cukrem i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez całą noc w temperaturze 75°C. Oliwki powinny być podsuszone i mieć bardzo intensywny smak.
Chleb pokroić w kostkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą. Upiec, aż powstaną złociste grzanki. Odsączyć na papierowym ręczniku. Majonez zmiksować z połową gorgonzoli. Dodać kilka kropli soku z cytryny. Wymieszać i przyprawić do smaku. Talerz skropić oliwą. Posypać solą i pieprzem. Wołowinę pokroić w bardzo cienkie plastry i ułożyć na talerzu. Skropić oliwą i ponownie przyprawić. Polać dressingiem z gorgonzoli. Przybrać selerem naciowym, liśćmi selera, kawałkami jabłka, kaparami, grzankami i oliwkami. Na wierzch pokruszyć resztę gorgonzoli.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA