Carpaccio z marynowanych buraków z mozzarellą

Przepis z programu Nordycka kuchnia Sary La Fountain (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

Carpaccio z marynowanych buraków z mozzarellą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

5 buraków

1-2 łyżeczki oliwy truflowej

4-5 łyżek crème fraîche

300-400 g mozzarelli w kulkach

sól

czarny pieprz



Syrop balsamiczny:

100 ml octu balsamicznego

8 łyżek cukru

10-12 łyżek octu jabłkowego

4 łyżki oliwy

sól



Przygotowanie:

Wlej do garnka płynne składniki syropu. Wsyp cukier i posól. Zostaw mieszaninę na małym ogniu, aż odparuje i zgęstnieje. Schłodź.

Wrzuć plasterki buraka do syropu. Wstaw do lodówki na dłuższą chwilę do zamarynowania.

Wymieszaj mozzarellę, crème fraîche z łyżeczką wody. Dopraw solą i oliwą truflową. Rozłóż na półmisku marynowane plasterki buraka. Rozłóż mozzarellę na burakach. Skrop oliwą truflową. Dopraw czarnym pieprzem.



powrót

Podobne przepisy

Słodko-kwaśna sałatka z ogórka
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Sałatka z plasterków warzyw
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Remulada selerowa
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.