Marieta  Marecka

Carpaccio z łososia i halibuta


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Carpaccio z łososia i halibuta
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 3.0

Składniki:

po ok. 10 cm kawałka płatów z łososia i halibuta

sok z 1 limonki

2 łyżki koperku

2 łyżki drobno poszatkowanego w plastry pora

olej sezamowy

2 łyżki kawioru czarnego

1 papryczka chili

sól

pieprz

kiełki do dekoracji

 

Przygotowanie:

Jeśli kupiliśmy płaty ryb ze skórą, należy ją ściągnąć. Następnie owijamy je folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika, żeby stwardniały.

Koperek i chili szatkujemy drobno, przekładamy do miseczki, dodajemy kawior, sok z limonki i mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i dolewamy olej. Mieszamy, aż uzyskamy gładki sos.

Zmrożone ryby kroimy w bardzo cienkie plastry, przekładamy do miseczki, zalewamy częścią dressingu i bardzo delikatnie mieszamy.

Na talerzu układamy kiełki, na nich układamy plastry ryb, skrapiamy całość dressingiem i wstawiamy na 15 minut do lodówki. Podajemy z pieczywem.

powrót

Podobne przepisy

Dorsz marynowany
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 5
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska
Dorada bellavista
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Wędzony łupacz w sosie maślano-szczypiorkowym na szpinaku
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.