Carpaccio z jelenia z chrupiącymi jabłkami i sosem z buraków

Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Carpaccio z jelenia z chrupiącymi jabłkami i sosem z buraków
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki

2 jabłka

syrop 50% (100 g wody + 100 g cukru)

250 g mięsa jeleniego

2 ząbki czosnku

aromatyczne zioła (tymianek, rozmaryn, szałwia, jałowiec)

sól i pieprz

150 g oliwy extra vergine

100 g ugotowanych buraków

20 g octu winnego z czerwonego wina



Przygotowanie

Mięso jelenie marynujemy w 100 g oliwy z dodatkiem ziół, ząbkiem czosnku i przez dwa dni przechowujemy w lodówce. Miksujemy buraki z niewielką ilością oliwy, aż otrzymamy gęsty i gładki sos, przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki. Ocet i syrop z cukru gotujemy tak długo, aż nabierze gęstości miodu. Jabłka kroimy w plasterki i zanurzamy w syropie, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i suszymy w piekarniku nagrzanym do temperatury 130° Celsjusza około półtorej godziny. Mięso jelenie kroimy w cienkie plastry. Układamy na talerzach; raz płatki mięsa, a raz chrupiące talarki jabłka. Skrapiamy syropem z octu, dekorujemy talerz kremem z buraków i wąskim strumieniem oliwy.



Źródło: KUCHNIA WŁOSKA

powrót

Podobne przepisy

Lizaki z kurczaka słodko-kwaśne
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kotlety po mediolańsku
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pasztet z wątróbek
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.