Maryla Musidłowska

Carpaccio z buraków z ricottą i ziołami


Przepis z programu Maryla al dente (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

odsłon: 13842

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

4 buraki

nieduży pęczek natki pietruszki i świeżej mięty

200 g ricotty

cytryna

ocet balsamiczny

oliwa cytrynowa

50 g łuskanych orzechów włoskich

sól morska

pieprz czerwony

 

Przygotowanie:

Umyj buraki, nakłuj je. Włóż do sakiewki z folii aluminiowej, oprósz solą, pieprzem, skrop octem balsamicznym i oliwą, szczelnie zakręć folię i wstaw buraki do gorącego piekarnika na 3 godziny.
Zetrzyj skórkę z cytryny, posiekaj zioła. Wymieszaj serek z ziołami i skórką cytrynową. Dopraw solą, pieprzem i oliwą cytrynową. Posiekaj i upraż orzechy na suchej patelni. Buraki po upieczeniu, ostudź, obierz i zetrzyj na cienkie plastry na tarce szczelinowej, zwanej mandoliną. Ułóż na półmisku. Skrop octem i oliwą. Przed podaniem posmaruj pastą z ricotty, posyp orzechami, oprósz pieprzem, solą i skrop oliwą.

powrót

skomentuj przepis

delikatesyDS

postów: 3

07.01.2012 11:46

CYTUJ

Jadłem coś podobnego, przepyszne !!!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.