Jamie  Oliver

Carpaccio z ananasa


Przepis z programu Jamie Oliver: 5 składników (odc. 11)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery

Carpaccio z ananasa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Pęczek świeżej mięty (30g)
1 dojrzały ananas
100 g borówek
5 łyżki kokosowego jogurtu typu greckiego
1 limonka

Przygotowanie:

Listki mięty umieść w moździerzu. Odłóż garść mniejszych listków na bok.
Rozetrzyj listki na pastę, a następnie dodaj 2 łyżki oliwy extra virgin.
Obierz ananasa ze skóry. Pokrój na 4 części wzdłuż, usuń środek i pokrój drobno resztę. Rozłóż kawałki ananasa na półmisku lub rozdziel je na 4 osobne talerze. Przekrój borówki na pół i posyp nimi ananasa.
Wymieszaj oliwę miętową z jogurtem (zostawiając resztę na inny przepis), a potem polej nią owoce. Zetrzyj skórkę z limonki nad carpaccio i wyciśnij z niej sok. Drobno posiekaj resztę odłożonych listków mięty i skrop oliwą extra virgin. (Tak, dobrze słyszałeś – to jest pyszne).

powrót

Podobne przepisy

Shrikhand z truskawkami
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Sorbet cytrynowy z tequilą
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Bezy z kremem bananowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę, Bezy
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Fuzja smaków
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Zabaione
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.