Agata Jędraszczak

Cappuccino z białych szparagów z kleksem wytrawnej różowej bitej śmietany


Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

odsłon: 5559

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg szparagów

2 cebule

1 łyżka masła

3 szklanki bulionu z kurczaka mrożonego

2 pojemniczki śmietany do zup

2 gałązki świeżego tymianku

gałka muszkatołowa

sól

pieprz

śmietanka kremówka

koncentrat z buraków

 

 

Przygotowanie:


Odkroić twarde końce szparagów, obrać i odciąć główki na długość 3 cm. Dłuższe części łodygi szparagów pokroić na kawałki i ugotować w bulionie. Bulionu powinno być tyle, aby tylko przykrył szparagi. Cebule pokroić w drobną kostkę i poddusić na patelni. Dodać do szparagów z bulionem. Zupę przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystko razem zmiksować blenderem ręcznym i dodać 1/2 filiżanki śmietanki oraz odłożone końcówki szparagów. Ubić śmietanę z odrobiną soku z buraka. Zupę przelać do filiżanek i przyozdobić kleksem różowej śmietany.

powrót

Podobne przepisy

Libijska zupa z kuskus
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Zupa z karpia z rodzynkami
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zuppa di pomodoro
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zupa z krabem i kukurydzą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 38)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Owoce morza
Zupa krem z pietruszki z kotlecikami z kurczaka
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy, Dania dietetyczne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.