Agata Jędraszczak

Cappuccino z białych szparagów z kleksem wytrawnej różowej bitej śmietany


Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

odsłon: 5499

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg szparagów

2 cebule

1 łyżka masła

3 szklanki bulionu z kurczaka mrożonego

2 pojemniczki śmietany do zup

2 gałązki świeżego tymianku

gałka muszkatołowa

sól

pieprz

śmietanka kremówka

koncentrat z buraków

 

 

Przygotowanie:


Odkroić twarde końce szparagów, obrać i odciąć główki na długość 3 cm. Dłuższe części łodygi szparagów pokroić na kawałki i ugotować w bulionie. Bulionu powinno być tyle, aby tylko przykrył szparagi. Cebule pokroić w drobną kostkę i poddusić na patelni. Dodać do szparagów z bulionem. Zupę przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystko razem zmiksować blenderem ręcznym i dodać 1/2 filiżanki śmietanki oraz odłożone końcówki szparagów. Ubić śmietanę z odrobiną soku z buraka. Zupę przelać do filiżanek i przyozdobić kleksem różowej śmietany.

powrót

Podobne przepisy

Zupa tortillowa
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Krem z borowików z płatkami czosnku
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy na Boże Narodzenie
Chłodnik migdałowy
Przepis z programu Dietosfera (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
(odc.02) gęsty chłodnik z chleba i pomidorów
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Zupa z wieprzowiną i puhą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 29)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Krem z jarmużu i białych warzyw z pulpecikami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.