Caponata Italiana

Przepis z programu Przyjęcie u Rocco
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Caponata Italiana
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki:

95 g cukinii

95 g dyni

95 g czerwonej papryki

95 g oberżyny

60 g zielonych oliwek

60 g białej cebuli

60 ml sosu pomidorowego

30 g bazylii

oliwa

olej rzepakowy (do smażenia)

sól i pieprz (do smaku)



Przygotowanie:

Pokrój cebulę, smaż na dużej patelni na oliwie, dorzuć część bazylii. Pokrój w kostkę wszystkie warzywa (poza oberżyną), dorzuć na patelnię. Usmaż oberżyny oddzielnie na oleju rzepakowym, dodaj sos pomidory i smaż przez 6-7 minut. Warzywa powinny być chrupkie w środku, kiedy dodasz do nich resztę bazylii i oberżyny. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj w temperaturze pokojowej.

Rada: Caponatę lepiej przygotować wcześniej, aby nabrała aromatu.



© 2012 Fabrizio Carro

powrót

Podobne przepisy

Zupa brzadowa
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.