Anna Olson

Cannoli


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.20)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Cannoli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Rurki

3 szklanki mąki uniwersalnej

½ łyżki cukru

szczypta soli

120 g masła chłodnego, ale nie twardego

2 jajka

½ szklanki wina Marsala

olej roślinny do smażenia



Krem

1 szklanka suchej ricotty

2/3 szklanki cukru-pudru

½ łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka skórki startej z cytryny

1 szklanka śmietany kremówki

5 łyżek startej czekolady deserowej



Przygotowanie rurek

Zmieszać w misce mąkę, cukier i sól. Posiekać masło z sypkimi składnikami. Za pomocą trzepaczki wymieszać jajko z winem i dodać do mączno – maślanej mieszaniny. Zagnieść ciasto i przełożyć na oprószony mąką blat. Dokładnie wyrobić, zawinąć w plastykową folię i odłożyć na 20 minut.

Rozwałkować ciasto na grubość 0,3 cm i ponakłuwać widelcem na całej powierzchni. Wyciąć z ciasta kółka o średnicy 8cm. Okrawki ciasta można ponownie rozwałkować. Powycinane kółka przykryć folią, żeby nie wysychały.

Rozgrzać olej do temp. 180º C (będzie buzować, gdy wpuścimy do niego kropelkę wody). Owijać kółka z ciasta wokół metalowych rurek – foremek do cannoli, sklejając zachodzące na siebie brzegi ciasta. Zanurzać po kilka w oleju wraz z metalową foremką i smażyć na złoty kolor. Wyjęte z oleju cannoli układać na kawałku papierowego ręcznika lub metalowej kratce, a zanim całkowicie ostygną – zdjąć

z foremek. Ostudzić całkowicie przed napełnieniem kremem.



Przygotowanie kremu

W malakserze na gładką masę zmieszać ricottę z cukrem - pudrem, cynamonem i skórką startą z cytryny. Ubić kremówkę i delikatnie zmieszać z ricottą. Dodać 5 łyżek tartej czekolady deserowej i zamieszać.



Napełniać rurki kremem za pomocą szprycy lub plastykowej torebki z odciętym rogiem wypełnionej kremem. Zaczynać od środka rurki, zmierzając ku krawędzi, a następnie zrobić to samo z drugiej strony.



©Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Pieczone jabłka z sosem karmelowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pudding ryżowy z egzotyczną sałatką
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Banany z rusztu
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia kreolska
Tosty francuskie, lemon curd i owoce
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Owocowe crumble z sezamową nutą
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Tiramisu po polsku
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

#angus

14.05.2012 19:21


lubelskie

CYTUJ

wino białe czy czerwone?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.