Cannelloni z królikiem

Przepis z programu Niebiańska kuchnia - wzloty i upadki (odc. 3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski

Cannelloni z królikiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Nadzienie:

8 króliczych udek

główka czosnku, podzielona na pół

4 gałązki rozmarynu

500 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

2 duże cebule pokrojone w piórka

500 ml białego wina

pęczek natki pietruszki, drobno posiekanej

100 g pomidorów bez gniazd i skórek, pokrojonych na 3-milimetrowe plastry



Sos beszamelowy:

425 ml mleka

listek laurowy

szczypta gałki muszkatołowej

10 ziaren czarnego pieprzu

1 cebula pokrojona w wąskie plasterki

40 g masła

20 g mąki

12 płatów lazanii ugotowanych al dente

100 g świeżo startego parmezanu

100 g świeżo startego sera pecorino



Przygotowanie:

Nadzienie:

Wrzuć wszystkie składniki poza natką pietruszki i pomidorami na dużą patelnię. Przykryj i doprowadź do wrzenia. Następnie zredukuj temperaturę o połowę i duś przez około 3 godziny, aż królik zrobi się miękki. Oddziel mięso królika od kości i pozbądź się ich. Wrzuć mięso z powrotem na patelnię, dopraw solą i pieprzem i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Dodaj natkę i pomidory w kostce.



Sos:

Do małego garnuszka wlej mleko, dodaj listek laurowy, gałkę muszkatołową, pieprz i cebulę. Postaw na niewielkim ogniu i powoli doprowadź do wrzenia. Przelej do słoika, odcedzając przyprawy.

Rozpuść masło na patelni, pilnując, żeby się nie zrumieniło. Dodaj mąkę i zmniejsz gaz. Mieszaj energicznie, by masło i mąka połączyły się w gładką masę. Wlewaj powoli mleko, cały czas mieszając, tak by nie zrobiły się grudki. Gdy zużyjesz połowę mleka, weź trzepaczkę i zacznij wlewać większe ilości płynu naraz. Mieszaj coraz intensywniej. Dzięki temu twój sos będzie miał idealnie gładką i kremową konsystencję. Zmniejsz gaz do minimum i gotuj sos przez jakieś 5 minut. Od czasu do czasu mieszając. Spróbuj, czy nie trzeba go przyprawić solą lub pieprzem. Rozgrzej piekarnik do 180°C/nr. Weź duże naczynie żaroodporne i posmaruj je tłuszczem. Połóż na płaskiej powierzchni płat ciasta do lazanii i nałóż 2-3 łyżki nadzienia. Zwiń płat w rulonik. Umieść go w naczyniu żaroodpornym wraz z innymi, polej beszamelem, posyp wszystko serami i piecz przez 20 minut, aż ser się przyrumieni. Podawaj z zieloną sałatą.



Opracowano na podstawie programu „Niebiańska kuchnia – wzloty i upadki”.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.