Marta Dymek

Cannelloni z dynią i cynamonem


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Dania z dyni, Dania wegańskie

odsłon: 2106

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

400 g makaronu do canelloni

Sos:

3 puszki pomidorów

1 ząbek czosnku

szczypta szafranu

oliwa z oliwek z drugiego tłoczenia

sól i pieprz

Farsz:

¾szklanki kaszy jaglanej

2 szklanki puree z dyni

¼ łyżeczki cynamonu

¼ łyżeczki chili

⅛ łyżeczki gałki muszkatołowej

sól i pieprz

do podania: karmelizowane migdały

 

Przygotowanie:

Na dnie garnka z grubym dnem rozgrzać dwie łyżki oliwy, dodać posiekany czosnek i podsmażyć przez 1 minutę. Wlać pomidory, szafran, sól oraz pieprz i dusić przez 15 - 20 minut.
W międzyczasie przygotować kaszę jaglaną – kaszę przepłukać wrzątkiem, następnie gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem do czasu, aż kasza wchłonie wodę.
Ugotowaną kaszę przełożyć do dużej miski, wymieszać ze wszystkimi pozostałymi składnikami farszu i krótko zmiksować blenderem, żeby farsz był gładki.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Na dno naczynia żaroodpornego wylać kilka łyżek sosu pomidorowego, następnie połowę farszu przełożyć do grubego woreczka i uciąć jeden dolny róg - dziurka powinna być malutka, nie większa, niż canelloni. Przy pomocy woreczka wciskać do makaronowych rurek farsz, wszystkie rurki powinny być równo wypełnione. Napełnione cannelloni ułożyć na dnie naczynia i powtórzyć manewr z pozostałą połową farszu, aż do wyczerpania rurek.
Na tak przygotowane cannelloni wylać pozostały sos pomidorowy i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 - 30 minut. Podawać gorące posypane świeżo zmielonym pieprzem i posiekanymi, karmelizowanymi migdałami.

Karmelizowane migdały można kupić w delikatesach lub przyrządzić samemu – wystarczy rozgrzać suchą patelnię, wysypać na nią posiekane migdały, a po chwili obsypać je odrobiną cukru trzcinowego. Kiedy cukier się rozpuści należy migdały dokładnie zamieszać i przesypać na talerzyk lub silikonową matę.

powrót

Podobne przepisy

Makaron z orlicy
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
Lasagne z pieczonymi warzywami
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sos surowy z różnymi pomidorami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Dynia smażona w cieście
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania z dyni
Makaron tagliatelle w sosie arabiata
Przepis z programu Szefowie kuchni 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.