Camembert pieczony w chlebie

Przepis z programu Akademia mistrza Novellego (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Camembert pieczony w chlebie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Marynata:

2 krążki sera camembert

podsuszane pomidory

oliwki lub tapenada

świeży tymianek, bazylia i liść laurowy

zmiażdżony czosnek

oliwa z pierwszego tłoczenia



Posypka:

gałązki świeżego tymianku i liście laurowe

ziarna maku

sól morska i utłuczony pieprz

mąka do oprószenia



Podstawowe ciasto chlebowe:

450 g mocnej mąki chlebowej (typ 750)

2 łyżeczki soli

28 g niesolonego masła

2 łyżeczki drożdży instant

470 ml ciepłej wody

szczypta cukru



Camembert:

Ponakłuwać widelcem wierzch i spód sera, odkroić nożem twardą skórkę. Marynować, najlepiej przez całą noc, w oliwie i dodatkach.



Chleb:

W dużej misce wymieszać mąkę, sól, masło i drożdże. Wlać wodę i zarobić miękkie ciasto. Wyrabiać ręcznie 10 minut na posypanym mąką blacie albo 5 minut mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego. Zrobić z ciasta kulę i włożyć do oprószonej mąką miski. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość, wyłożyć je na blat i przebić, a następnie krótko wyrobić. Podzielić na dwie części. Rozwałkować na placki dwa razy większe od sera. Nagrzać piekarnik do 230° C. Umieścić ser na środku placka razem z częścią składników marynaty i przykryć ciastem. Przełożyć na oprószoną mąką blachę do pieczenia, złożeniami do dołu. Posmarować wierzch oliwą z marynaty, ułożyć gałązki tymianku i liście laurowe, posypać makiem, solą i pieprzem, i na koniec oprószyć mąką. Odstawić do ponownego wyrośnięcia, a następnie piec 25-30 minut. Spryskać wodą przed wstawieniem do piekarnika i ponownie na 5 minut przed końcem pieczenia. Wystudzić na kratce.



Opracowano na podstawie programu „Chef Academy”.



powrót

Podobne przepisy

(odc.10)cykoria z patelni
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pieczone ziemniaki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Crostini z tuńczykiem w pistacjach
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.