Marco Pierre  White

Cambridge burnt cream


Przepis z programu Marco Pierre White odkrywa brytyjską kuchnię (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Cambridge burnt cream
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

600 ml śmietany 30%

100 g cukru drobnego

5 żółtek

1½ laski wanilii

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temp. 120°C. Do miski wlać żółtka i wsypać cukier. Wyskrobać miąższ z wanilii i dodać do żółtek. Ubijać żółtka do momentu, gdy cukier się rozpuści. Doprowadzić śmietanę do wrzenia, zdjąć z ognia gdy zaczną pojawiać się pierwsze bąbelki. Wlać ją do masy żółtkowej cały czas ubijając. Rozlać krem do żaroodpornych miseczek i wstawić je do głębokiej blachy wyłożonej płótnem. Wlać wodę do blachy. Piec 30 minut w kąpieli wodnej, aż krem się zetnie. Po ostudzeniu schłodzić w lodówce. Krem pokryć równomiernie cukrem i przypalić palnikiem lub pod grillem w piekarniku.

powrót

Podobne przepisy

Baklava z patelni z syropem różanym
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Panna cotta z sosem poziomkowym
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Brzoskwinie pod pierzyną
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Shrikhand z truskawkami
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Pudding imbirowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska, Kuchnia brytyjska
Deser z miodu, moreli, orzechów włoskich i lawendy
Przepis z programu Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.