Calzone z włoskimi kiełbaskami i fenkułem

Przepis z programu Ideał (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Calzone z włoskimi kiełbaskami i fenkułem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Na nadzienie:

3 włoskie kiełbaski

1 bulwa fenkułu, pokrojonego w kostkę 1 cm

1 szalotka, drobno posiekana

kilka łyżek masła

nieco białego wina

100 g sera fontina

garść estragonu, drobno posiekanego



Na sos pomidorowy:

400 g pomidorków wiśniowych z puszki

1 łyżeczka suszonego oregano

1 łyżka koncentratu pomidorowego

szczypta cukru (niekoniecznie)



Na ciasto:

300 ml letniej wody

15 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

50 ml oliwy extra vergine

500 g drobnej mąki

150 g polenty

1 łyżka prażonych nasion kopru włoskiego, lekko rozgniecionych

1 ubite jajko

semolina do oprószenia

listki młodej sałaty



Przygotowanie:

Ciasto: połącz drożdże, wodę, cukier i oliwę. Gdy tylko mikstura zacznie się pienić, jest gotowa. Przesiej razem mąkę, polentę i sól do miski z nasionami kopru. Zrób zagłębienie pośrodku i wlej drożdże. Wymieszaj i zagnieć ciasto – powinno być gładkie. Przełóż na blat i ugniataj jeszcze 2 minuty. Nożem wytnij w cieście krzyżyk i umieść je w czystym naczyniu. Nakryj wilgotną ściereczką lub folią spożywczą. Pozostaw w ciepłym miejscu na 20 minut lub do czasu, gdy ciasto dwukrotnie zwiększy objętość.

Nadzienie: w międzyczasie usmaż kiełbaski i pokrój w kostkę 1 cm. Na tej samej patelni podsmaż fenkuł i szalotkę na odrobinie masła. Dolej wino, dodaj masło i gotuj 2 minuty. Wmieszaj kiełbaski i smaż jeszcze kilka minut. Odstaw do ostygnięcia. Wmieszaj ser fontina i estragon. Odstaw.

Sos pomidorowy: do suchego rozgrzanego rondla przełóż pomidorki i pozwól, by nadmiar płynu odparował. Dodaj pozostałe składniki. Gotuj na małym ogniu 10 minut lub do momentu, gdy sos zgęstnieje. Odstaw i ostudź. Sos można przechowywać w lodówce 3-4 dni albo zamrozić.

Kiedy ciasto wyrośnie, oprósz blat semoliną. Podziel ciasto na równe kawałki o wielkości pięści. Rozwałkuj każdy kawałek ciasta, by powstał placek o grubości dwóch monet. Wytnij schludne koła o średnicy 15 cm, używając miseczki lub formy do ciasta.

Calzone: rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Miksturę z kiełbaskami ułóż pośrodku na każdym placku. Posmaruj brzegi jajkiem i złóż każdy placek na pół, tak jak przy pierogach. Dokładnie zlep brzegi. Posmaruj calzone oliwą i obtocz w semolinie. Ułóż je na blasze albo dwóch, możesz użyć również kamienia do pizzy. Piecz na dolnej półce w piekarniku 10-15 minut, aż ciasto stanie się rumiane.

Podaj na ciepło. Obok nałóż sos pomidorowy i liście sałaty.

powrót

Podobne przepisy

Cielęcina po mediolańsku
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kotlety po mediolańsku
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tortille
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.6)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.