Calzone z pikantną kiełbasą

Przepis z programu Skok na spiżarnię (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Calzone z pikantną kiełbasą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 opakowania mrożonego ciasta do pizzy

1 kg mielonego mięsa z indyka

3 kawałki (pęta) kiełbasy chorizo

2 filiżanki sosu pomidorowego

1 opakowanie tartego sera mozzarella

1 jajko

2 łyżeczki suszonej cebuli w proszku

nasiona sezamu (niekoniecznie)

1 jajko rozkłócone z łyżkami wody

 

 

Przygotowanie:


Oprósz blat mąką, żeby ciasto do niego nie przywierało. Rozwiń ciasto na pizzę przy pomocy wałka do ciasta i rozłóż równo na blacie. Obierz chorizo ze skórki i porwij na małe kawałki. Podsmaż na gorącym tłuszczu kawałki chorizo z mięsem indyka i cebulą w proszku przez około 5 minut. Wysmaruj olejem blachę do pieczenia i rozłóż na niej jeden kawałek ciasta do pizzy. Rozłóż połowę mięsnego nadzienia na połowie ciasta, pozostawiając wolne brzegi, żeby można było je skleić i zawinąć. Nałóż połowę sosu pomidorowego na mięso, potem posyp połową tartego sera. Posmaruj brzegi ciasta jajkiem rozkłóconym z wodą. Złóż ciasto na pół i zawiń mocno brzegi, żeby się skleiły. Posmaruj wierzch ciasta resztą rozkłóconego jajka, żeby calzone ładnie się zrumieniło i posyp z wierzchu ziarnami sezamu.
To samo powtórz z drugą porcją ciasta i pozostałymi składnikami. Piecz calzone w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. przez ok. 20 minut.

powrót

Podobne przepisy

Kotleciki jagnięce z pesto
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Parzybroda
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Dhansak z baraniny
Przepis z programu Floyd w Indiach Mumbai (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Risotto ze strączkowych kiełków z grasicą
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Piersi kacze w pomarańczach
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.