Calzone z pikantną kiełbasą

Przepis z programu Skok na spiżarnię (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Calzone z pikantną kiełbasą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 opakowania mrożonego ciasta do pizzy

1 kg mielonego mięsa z indyka

3 kawałki (pęta) kiełbasy chorizo

2 filiżanki sosu pomidorowego

1 opakowanie tartego sera mozzarella

1 jajko

2 łyżeczki suszonej cebuli w proszku

nasiona sezamu (niekoniecznie)

1 jajko rozkłócone z łyżkami wody

 

 

Przygotowanie:


Oprósz blat mąką, żeby ciasto do niego nie przywierało. Rozwiń ciasto na pizzę przy pomocy wałka do ciasta i rozłóż równo na blacie. Obierz chorizo ze skórki i porwij na małe kawałki. Podsmaż na gorącym tłuszczu kawałki chorizo z mięsem indyka i cebulą w proszku przez około 5 minut. Wysmaruj olejem blachę do pieczenia i rozłóż na niej jeden kawałek ciasta do pizzy. Rozłóż połowę mięsnego nadzienia na połowie ciasta, pozostawiając wolne brzegi, żeby można było je skleić i zawinąć. Nałóż połowę sosu pomidorowego na mięso, potem posyp połową tartego sera. Posmaruj brzegi ciasta jajkiem rozkłóconym z wodą. Złóż ciasto na pół i zawiń mocno brzegi, żeby się skleiły. Posmaruj wierzch ciasta resztą rozkłóconego jajka, żeby calzone ładnie się zrumieniło i posyp z wierzchu ziarnami sezamu.
To samo powtórz z drugą porcją ciasta i pozostałymi składnikami. Piecz calzone w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. przez ok. 20 minut.

powrót

Podobne przepisy

Magiczna pieczeń jagnięca
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska
Kurczak satay
Przepis z programu Nancy Lam Kurczak, wieprzowina i krewetki (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Filet z kurczaka z figami, orzechami w kąpieli balsamicznej z miodem
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.