Aaron Craze

Burritos z kurczakiem i sałatką


Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Burritos z kurczakiem i sałatką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0






Do pikantnego kurczaka:

1 łyżeczka nasion kolendry

1 łyżeczka nasion fenkułu

1 łyżeczka nasion kminu

1 łyżeczka płatków suszonego czerwonego chili

1 łyżeczka papryki

1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego

½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

3 ząbki czosnku, zmiażdżone

4 łyżki oliwy

2 filety z piersi kurczaka bez skóry



Do podania:

1 surowy obrany burak ćwikłowy

1 łyżka czerwonego octu winnego

8 dużych miękkich tortilli

4 liście młodej sałaty rzymskiej

150 g cheddara, startego

ok. 80 g kwaśnej śmietany lub crème fraîche

3-4 gałązki kolendry, same listki

sok z 1 limonki



Przygotowanie:

Na małej, suchej patelni lekko upraż nasiona kolendry, żeby uwolnić aromat. Przełóż zawartość patelni do moździerza, dodaj nasiona fenkułu, kminu, płatki chili, paprykę, pieprz kajeński i czarny oraz czosnek i rozetrzyj tłuczkiem. Powoli dolewaj oliwę, ostrożnie ucierając. Przelej powstałą marynatę do średniej miski. Ponacinaj każdy filet z kurczaka ostrym nożem, włóż do marynaty i starannie natrzyj. Włóż mięso do zamykanej torebki na mrożonki i zostaw w lodówce na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą dobę. Tuż przed smażeniem, zetrzyj buraka do miski, dolej ocet winny i dopraw solą i pieprzem. Odstaw na około 10 minut. Wyjmij kurczaka z lodówki, pokrój na paski rozgrzej patelnię i usmaż. Dopraw do smaku. Rozkładaj tortille na desce. Każdą przykryj liściem sałaty. Połóż kilka pasków kurczaka, a następnie trochę sałatki z buraka. Posyp startym serem i nałóż porcyjkę kwaśnej śmietany lub crème fraîche oraz kilka świeżych listków kolendry. Na koniec skrop sokiem z limonki. Zawiń dół tortilli, złóż boki do wewnątrz i zwiń tak, jak krokiety. Posmaruj brzeg każdej tortilli odrobiną oliwy. Zapiecz burritos w opiekaczu do panini lub po prostu na gorącej, suchej patelni (układaj burritos skrajem ciasta do dołu), dociskając burritos drugą, ciężką patelnią. Piecz 2-3 minuty z każdej strony do czasu, aż burritos się zezłocą i będą chrupkie. Przekrój na połowy i podawaj na gorąco.



Przepis opracowany na podstawie programu „Rude Boy w kuchni”.





powrót

Podobne przepisy

Czebureki - wspaniałe pierogi z Krymu
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Pierogi i pierożki
Gołąbki z indykiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne, Dania z indyka, Gołąbki
Confit z kaczki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Fasolka w stylu kreolskim z kiełbasą andouille i ryżem
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia kreolska
Carpaccio z jelenia z chrupiącymi jabłkami i sosem z buraków
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Mielonka ze słoika
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

#Dinka

02.04.2012 21:24


CYTUJ

Luuudzie, litości. Burrito nie jest meksykańską potrawą. To coś wymyślone pod amerykańskie gusta. Nic dziwnego, że w "meksykańskich" restauracjach jest daniem nr 1, skoro jest nawet promowane w programach telewizyjnych.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.