Burrito ze stekiem i tortillami

Przepis z programu Ideał 2 (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Burrito ze stekiem i tortillami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

Fasola:

250 g suszonej czarnej fasoli

4 ząbki czosnku, stłuczone wałkiem

kilka gałązek tymianku

kilka listków laurowych

¼ łyżeczki nasion anyżu lub świeże epazote (opcjonalnie)

1 cebula pokrojona na ćwiartki

50 g smalcu, masła lub oliwy

2 ząbki czosnku, drobno posiekane

1 cebula drobno posiekana

½ chili de arbol, drobno posiekane (opcjonalnie)

1 łyżka korzonków lub łodyżek kolendry, posiekanych



Tortille:

250 g mąki pszennej chlebowej

4 czubate łyżki smalcu, zimnego prosto z lodówki

oliwa do smażenia



Stek:

2-3 steki z łaty wołowej

½ łyżeczki ziaren czarnego pieprzu

kilka szczypt suszonego oregano

2 ząbki czosnku

sok z ½ pomarańczy

sok z 1 limonki

4 dymki, pokrojone na 3 części

oliwa do smażenia



Do podania:

salsa chipotle, według przepisu z programu

1 awokado, rozgniecione z sokiem z 1 limonki

kwaśna śmietana

starty, dojrzały cheddar



Przygotowanie:

Fasolę umyć w zimnej wodzie, odcedzić, wsypać do dużego garnka, zalać wodą (10 cm powyżej poziomu fasoli). Dodać czosnek, tymianek, połowę listków laurowych, epazote i cebulę. Gotować do miękkości przez 2-3 godziny. W trakcie szumować i dolewać wody, jeśli to konieczne. Kiedy fasola będzie miękka, posolić i gotować kolejne 15-20 minut. Odcedzić zachowując wodę. Zmiksować ręcznym blenderem, dodając zachowany z gotowania płyn dla rozrzedzenia do konsystencji gładkiego, gęstego puree. Tłuszcz rozgrzać na ciężkiej patelni. Kiedy się delikatnie spieni, wrzucić posiekaną cebulę. Doprawić solą i pieprzem i smażyć do miękkości. Dodać posiekany czosnek, chili de arbol, kolendrę, pozostałe listki laurowe i smażyć przez kilka minut. Do cebuli dodać puree z fasoli i dusić kolejne 10 minut na niewielkim ogniu. Cały czas mieszać. Dodać trochę płynu z gotowania fasoli, aby puree było gładkie i spadało z łyżki. Ponownie doprawić do smaku solą i pieprzem.

Tortille: Mąkę wsypać do dużej miski, dodać smalec i wetrzeć go palcami w mąkę, aż będzie w pełni rozprowadzony. Dodać łyżeczkę soli. W mące zrobić zagłębienie, wlać trochę ciepłej wody, wymieszać całość widelcem. Dodawać stopniowo wodę do uzyskania ciasta, które nie klei się do rąk. Ciasto wyrabiać pięć minut na posypanym mąką blacie. Przełożyć do czystej miski, przykryć wilgotną ściereczką i zostawić na 30 minut.

Stek: Jeśli mięso jest pokrojone w grube plastry, należy je ułożyć na płasko i przeciąć ostrym nożem tak, aby powstały cieńsze. Ziarna pieprzu utrzeć z oregano, czosnkiem i solą. Dodać sok z pomarańczy i limonek. Posmarować steki, odstawić na pół godziny.

Tortille: Kiedy ciasto będzie już gładkie i elastyczne, podzielić je na kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Podczas przygotowania każdej tortilli pozostałe porcje ciasta trzymać przykryte wilgotną ściereczką. Można używać prasy do tortilli, zabezpieczając ją z obu stron folią. Jeśli używamy wałka, należy posypać blat mąką. Kolejno rozwałkować lub rozprasować wszystkie porcje ciasta. Patelnię rozgrzać na średnim ogniu i posmarować oliwą. Tortille podpiekać z każdej strony, aż się napuszą i pokryją brązowymi plamkami. Trzymać w cieple, na przykład w koszyku przykrywając ściereczką lub w piekarniku rozgrzanym do 100˚C.

Bardzo mocno rozgrzać patelnię grillową lub ciężką patelnię o grubym dnie. Wrzucić trochę smalcu lub wlać odrobinę oliwy. Steki wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem, doprawić solą i pieprzem, ułożyć na patelni. Smażyć minutę do dwóch z każdej strony. Zdjąć i zostawić na minutę, w tym czasie obsmażyć kawałki dymki. Powinny być miękkie i lekko przypieczone. Steki pokroić na niewielkie kawałki w poprzek włókien.

Do tortilli nałożyć mięso, fasolę, salsę i dymkę. Dodać rozgniecione awokado, łyżkę kwaśnej śmietany i ser.





powrót

Podobne przepisy

(odc.10)pieczeń cielęca
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Jagnięcina kleftiko
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Empanady z grilla
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska
Curry z kurczakiem i ananasem
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Piersi kacze w pomarańczach
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.