Burrito ze stekiem i tortillami

Burrito ze stekiem i tortillami
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Ideał 2 (odc. 1)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania na karnawał i imprezę
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Składniki:
Fasola:
250 g suszonej czarnej fasoli
4 ząbki czosnku, stłuczone wałkiem
kilka gałązek tymianku
kilka listków laurowych
¼ łyżeczki nasion anyżu lub świeże epazote (opcjonalnie)
1 cebula pokrojona na ćwiartki
50 g smalcu, masła lub oliwy
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 cebula drobno posiekana
½ chili de arbol, drobno posiekane (opcjonalnie)
1 łyżka korzonków lub łodyżek kolendry, posiekanych

Tortille:
250 g mąki pszennej chlebowej
4 czubate łyżki smalcu, zimnego prosto z lodówki
oliwa do smażenia

Stek:
2-3 steki z łaty wołowej
½ łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
kilka szczypt suszonego oregano
2 ząbki czosnku
sok z ½ pomarańczy
sok z 1 limonki
4 dymki, pokrojone na 3 części
oliwa do smażenia

Do podania:
salsa chipotle, według przepisu z programu
1 awokado, rozgniecione z sokiem z 1 limonki
kwaśna śmietana
starty, dojrzały cheddar

Przygotowanie:
Fasolę umyć w zimnej wodzie, odcedzić, wsypać do dużego garnka, zalać wodą (10 cm powyżej poziomu fasoli). Dodać czosnek, tymianek, połowę listków laurowych, epazote i cebulę. Gotować do miękkości przez 2-3 godziny. W trakcie szumować i dolewać wody, jeśli to konieczne. Kiedy fasola będzie miękka, posolić i gotować kolejne 15-20 minut. Odcedzić zachowując wodę. Zmiksować ręcznym blenderem, dodając zachowany z gotowania płyn dla rozrzedzenia do konsystencji gładkiego, gęstego puree. Tłuszcz rozgrzać na ciężkiej patelni. Kiedy się delikatnie spieni, wrzucić posiekaną cebulę. Doprawić solą i pieprzem i smażyć do miękkości. Dodać posiekany czosnek, chili de arbol, kolendrę, pozostałe listki laurowe i smażyć przez kilka minut. Do cebuli dodać puree z fasoli i dusić kolejne 10 minut na niewielkim ogniu. Cały czas mieszać. Dodać trochę płynu z gotowania fasoli, aby puree było gładkie i spadało z łyżki. Ponownie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Tortille: Mąkę wsypać do dużej miski, dodać smalec i wetrzeć go palcami w mąkę, aż będzie w pełni rozprowadzony. Dodać łyżeczkę soli. W mące zrobić zagłębienie, wlać trochę ciepłej wody, wymieszać całość widelcem. Dodawać stopniowo wodę do uzyskania ciasta, które nie klei się do rąk. Ciasto wyrabiać pięć minut na posypanym mąką blacie. Przełożyć do czystej miski, przykryć wilgotną ściereczką i zostawić na 30 minut.
Stek: Jeśli mięso jest pokrojone w grube plastry, należy je ułożyć na płasko i przeciąć ostrym nożem tak, aby powstały cieńsze. Ziarna pieprzu utrzeć z oregano, czosnkiem i solą. Dodać sok z pomarańczy i limonek. Posmarować steki, odstawić na pół godziny.
Tortille: Kiedy ciasto będzie już gładkie i elastyczne, podzielić je na kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Podczas przygotowania każdej tortilli pozostałe porcje ciasta trzymać przykryte wilgotną ściereczką. Można używać prasy do tortilli, zabezpieczając ją z obu stron folią. Jeśli używamy wałka, należy posypać blat mąką. Kolejno rozwałkować lub rozprasować wszystkie porcje ciasta. Patelnię rozgrzać na średnim ogniu i posmarować oliwą. Tortille podpiekać z każdej strony, aż się napuszą i pokryją brązowymi plamkami. Trzymać w cieple, na przykład w koszyku przykrywając ściereczką lub w piekarniku rozgrzanym do 100˚C.
Bardzo mocno rozgrzać patelnię grillową lub ciężką patelnię o grubym dnie. Wrzucić trochę smalcu lub wlać odrobinę oliwy. Steki wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem, doprawić solą i pieprzem, ułożyć na patelni. Smażyć minutę do dwóch z każdej strony. Zdjąć i zostawić na minutę, w tym czasie obsmażyć kawałki dymki. Powinny być miękkie i lekko przypieczone. Steki pokroić na niewielkie kawałki w poprzek włókien.
Do tortilli nałożyć mięso, fasolę, salsę i dymkę. Dodać rozgniecione awokado, łyżkę kwaśnej śmietany i ser.


 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA