Burgery z Vermont

Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Burgery z Vermont
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

burgery z indyka:

475 g mielonego białego mięsa indyka

475 g mielonego ciemnego mięsa indyka

½ szklanki serka homogenizowanego lub zmiksowanej na puree ricotty

½ szklanki grubo pokrojonej świeżej natki

2 łyżeczki drobno posiekanej świeżej mięty

2 roztarte ząbki czosnku

gruba sól i świeżo zmielony pieprz

oliwa z pierwszego tłoczenia, do posmarowania



burgery z wołowiny:

950 g mielonej wołowiny

gruba sól i świeżo zmielony pieprz



do grillowania:

olej roślinny, do smarowania



do podania:

20 bułeczek pszennych, przekrojonych na pół

125 g miękkiego masła



Przygotowanie:

Burgery z indyka: układamy 10 kwadratów z papieru do pieczenia na blasze. Mieszamy mielone mięso z indyka, ser, natkę pietruszki, szałwię, czosnek, 2 łyżeczki soli i 1 łyżeczkę pieprzu. Formujemy 10 kotletów o średnicy 8,5 cm i grubości 1,5 cm. Przekładamy kotlety na papier. Burgery z wołowiny: formujemy 10 kotletów (postępujemy zgodnie z przepisem na burgery z indyka). Wkładamy kotlety do lodówki do schłodzenia na co najmniej 1 godzinę. Rozgrzewamy ruszt do średniej temperatury. Smarujemy kratkę olejem roślinnym. Opiekamy burgery z indyka: smarujemy z wierzchu oliwą. Wrzucamy na grill, zdejmując najpierw papier. Opiekamy przez 3 minuty. Smarujemy z wierzchu oliwą, przerzucić na drugą stronę i opiekamy jeszcze przez 2 minuty, aż mięso będzie gotowe. Opiekamy na grillu burgery z wołowiny. Doprawiamy solą i pieprzem. Opiekamy przez 4 minuty. Obracamy i pieczemy 2 do 3 minut, aż mięso będzie gotowe. (6 minut na średnio krwiste, 5 na średnio wysmażone.) Przygotowujemy do podania. Smarujemy bułki masłem i opiekamy na grillu, aż się zrumienią na brzegach, około 30 sekund. Przykrywamy burgerem, przyozdabiamy wybranymi dodatkami.

powrót

Podobne przepisy

Masa kajmakowa
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kremowy ryż kokosowy
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Dosa Masala
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Japońskie kulki jaglane z komosą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 37)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Czekoladowe fondue
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 57)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia szwajcarska
Miseczki z grzybami, tofu i pesto
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 58)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.