Adriana Marczewska

Burgery z łososia z salsą z mango


Przepis z programu Ślinotok (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski

odsłon: 1682

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

½ kg fileta z łososia

1 cytryna (sok + skórka)

świeża bazylia tajska

świeże listki kolendry

świeża mięta

sezam

sos rybny

pomidor

sos sojowy

olej sezamowy

marchewka - różne odmiany

młoda botwinka

czerwona kapusta

cebula

mango

chilli

sok z pomarańczy

sól i pieprz

olej

czosnek posiekany

majonez

sezam

 

Przygotowanie:

Mięso łososia filetujemy i bardzo drobno siekamy.
Dodajemy posiekane zioła, skórkę i sok z cytryny, sól i pieprz, sos rybny, czosnek i drobno posiekane chilli oraz sezam.
Za pomocą ringów lub ręcznie tworzymy kotlety o jednakowej wielkości i smażymy na rumiano z obydwu stron na oleju z dodatkiem kilku kropel oleju sezamowego.
Z kolorowej marchwi za pomocą obieraczki robimy paseczki i marynujemy w soku z pomarańczy. Mango drobno siekamy i mieszamy z kolendrą, chilli, sokiem z pomarańczy oraz skórką z cytryny. Kapustę czerwoną siekamy solimy i odstawiamy.
Na dół cieplutkiej, zrumienionej bułki kładziemy majonez potem liście botwinki, kapustę i kolorową marchew, kotlet z łososia i plasterek pomidora, na drugą połowę kładziemy salsę mango.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

kamgor

postów: 3

11.09.2015 10:34

CYTUJ

zrobiłem się głodny

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.