Sophie Grigson

Burgery z łososia z koperkiem


Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Burgery z łososia z koperkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

ciabaty

500 g mięsa łososia

2-3 łyżki posiekanego koperku

400 g szalotek

garść kaparów

1½ łyżki majonezu

2-3 łyżki soku z cytryny

sól

pieprz

 

 

Przygotowanie:


Mięso łososia pokroić ręcznie w drobną kostkę. Dodać koperek, drobno posiekane szalotki i drobno posiekane kapary oraz majonez. Skropić wszystko sokiem z cytryny i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać składniki i wstawić mieszaninę na 1½ godz. do lodówki, żeby stężała. Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Z przygotowanej masy zrobić 4 burgery o grubości 2 cm i ułożyć je na metalowej kratce przykrytej folią aluminiową. Wstawić burgery pod mocno rozgrzany grill i piec po 5 min z każdej strony. Podawać z ciabattą, sałatą i dodatkiem słodko-pikantnego sosu (np. chutney’a z mango) oraz kilkoma plastrami pomidora. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

powrót

Podobne przepisy

Kanapka z bakłażanem i jajkiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Hamburger doskonały
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
Rożki z warzywami
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania dietetyczne
Burgery z indyka
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.