Sophie Grigson

Burgery z łososia z koperkiem


Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Burgery z łososia z koperkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

ciabaty

500 g mięsa łososia

2-3 łyżki posiekanego koperku

400 g szalotek

garść kaparów

1½ łyżki majonezu

2-3 łyżki soku z cytryny

sól

pieprz

 

 

Przygotowanie:


Mięso łososia pokroić ręcznie w drobną kostkę. Dodać koperek, drobno posiekane szalotki i drobno posiekane kapary oraz majonez. Skropić wszystko sokiem z cytryny i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać składniki i wstawić mieszaninę na 1½ godz. do lodówki, żeby stężała. Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Z przygotowanej masy zrobić 4 burgery o grubości 2 cm i ułożyć je na metalowej kratce przykrytej folią aluminiową. Wstawić burgery pod mocno rozgrzany grill i piec po 5 min z każdej strony. Podawać z ciabattą, sałatą i dodatkiem słodko-pikantnego sosu (np. chutney’a z mango) oraz kilkoma plastrami pomidora. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

powrót

Podobne przepisy

Placuszki z bursztynem i kwiatami akacji
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Puree z fasoli lub z bobu
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Carpaccio z łososia z koprem włoskim
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Losoś i koper (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sezamowy lawasz
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Suflety warzywne
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.