Anjum  Anand

Burgery z jagnięciny z ziołowym sosem


Przepis z programu Łatwa kuchnia indyjska (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Burgery z jagnięciny z ziołowym sosem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Burgery

1 mała cebula, pokrojona w ćwiartki

kawałek świeżego imbiru długości 4 cm

4 duże ząbki czosnku

20 g świeżej kolendry (łodyżki i liście)

2-3 zielone papryczki chilli

450 g mielonej jagnięciny

¾ łyżeczki mielonego kminu

1½ łyżeczki garam masala

sól do smaku

1 duże jajko

2 grube kromki białego chleba, rozdrobnione w blenderze na okruchy

olej roślinny do natłuszczenia patelni



Ziołowy sos

200 g jogurtu greckiego

30 g posiekanej świeżej kolendry

15 g posiekanej świeżej mięty

sól i pieprz do smaku



Do podania

6 bułek do hamburgerów

1 cebula, pokrojona w plastry

2 dojrzałe pomidory, pokrojone w plastry

liście chrupkiej zielonej sałaty



Przygotowanie

Cebulę, imbir, czosnek, kolendrę i papryczki grubo posiekać lub rozdrobnić mikserem. Włożyć do miski z jagnięciną, dodać kmin, garam masalę, sól, jajko i okruchy chleba. Dokładnie wymieszać. Uformować sześć burgerów jednakowej wielkości i schłodzić je w lodówce co najmniej 20 minut. Wyjąć na pół godziny przed grillowaniem. Tymczasem wymieszać w misce wszystkie składniki ziołowego sosu. Doprawić solą i pieprzem. Zgrillować burgery na natłuszczonej patelni albo w piekarniku na natłuszczonej blasze, po 4-5 minut z każdej strony. Podgrzać w piekarniku bułki (3-4 minuty). Przekroić bułki na pół. Na jednej połówce położyć kilka listków sałaty i burgera, na to plasterki pomidora i cebuli, i polać łyżką ziołowego sosu. Przykryć drugą połową bułki i podawać.



Opracowano na podstawie programu „Łatwa kuchnia indyjska”.

powrót

Podobne przepisy

Schab po węgiersku
Gosia  Molska
Przepis z programu Po-smak świata: Węgry (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia węgierska
Gicz cielęca z kremem z nasion sosny i esencją sardelową
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Marynowane polędwiczki z gorgonzolą
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tażin z kulkami mięsnymi i jajkami
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Kurczak w ziołach
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pulpeciki jagnięce w greckim stylu
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.