Burgery z bobu

Burgery z bobu
Oceń przepis:
85 ocen Średnia ocena: 3.60

Składniki:

  • ½ kg ugotowanego bobu bez skóry

  • ziemniak
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • ¼ szklanki wody (opcjonalnie)
  • świeża mięta
  • sól
  • pieprz
  • 2 -3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • bułka tarta
  • Sos jogurtowo-koperkowy:
  • 500 ml gęstego jogurtu
  • ½ pęczka koperku
  • ½ pęczka szczypiorku
  • sok z ½ limonki
  • sól
  • pieprz
  • Dodatki:
  • pomidor
  • 200 g sera kaszubskiego
  • 5 plastrów długodojrzewającej szynki
  • 3-4 brioszki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Bób gotuj w osolonej wodzie przez 10 minut. Wystudzony bób zmiksuj razem z kawałkami ziemniaka, cebulą, czosnkiem i odrobiną wody. Do masy dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Masę dopraw solą, pieprzem i świeżo posiekaną miętą. Wilgotnymi rękoma formuj hamburgery. Obtocz je w bułce tartej i smaż na grillowej patelni. W misce wymieszaj wszystkie składniki sosu. Przygotuj dodatki. Na grillowej patelni grilluj plastry sera, szynki długo dojrzewającej i pomidora oraz bułkę. Złóż burgera. Na cześć grillowanej bułki nałóż porcję sosu jogurtowego, następnie hamburgera z bobu, porcję grillowanego sera, szynki i pomidora. Całość przykryj drugą częścią bułki. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA