Burgery wołowe

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Burgery wołowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

po ok. 250 g mielonej wołowiny na osobę

papryczki jalapeno

sałata

pomidory pokrojone w plastry

cebula pokrojona w plastry

korniszony krojone w podłużne plastry

ok. 1/2 łyżeczki dobrej musztardy na kotleta

sos HP do podania i do doprawienia mięsa (1/2 łyżeczki na kotleta)

sól - ale dopiero po usmażeniu

świeżo mielony pieprz do doprawienia mięsa surowego

bułki do burgerów

ew. majonez, ketchup do podania

plastry sera żółtego po jednym na kotleta

koniecznie zapas papierowych serwetek

Opcjonalnie:

koperek, pietruszka, ocet balsamiczny, oliwa z oliwek do pesto – na miseczce

 

Przygotowanie:

Wołowinę wrzucamy do dużej miski, dodajemy musztardę, sos HP, pesto (opcjonalnie), solidnie doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Ilość musztardy i sosu HP dodajemy wg proporcji po 1/2 łyżeczki na 200-250 g wołowiny. Mieszamy dokładnie ręką, formujemy równe kule i później spore, grube kotlety, na ok. 1-1,5 cm grubości. Nie bójcie się, jeśli kotlety wydadzą Wam się zbyt duże, i tak się skurczą podczas grillowania. Tak przygotowane burgery wkładamy do lodówki przykryte folią spożywczą, na min. 2-3 godziny przed grillowaniem. Wg przykazań fachowców należy je grillować ok. 3 minut po każdej stronie, ale z doświadczenia wiem, że małe "jednorazowe" grille każą nam czekać na kotlety znacznie dłużej. Poświęcamy jednego na sprawdzenie, jak wygląda w środku. Na koniec grillowania kładziemy po plasterku sera na każdego kotleta. W między czasie na krótko układamy bułki na grillu, żeby się podgrzały. Dodatki tj. papryczki, pomidory, cebulę, sałatę itp. najlepiej poukładać na stole i każdemu dać możliwość skomponowania własnego hamburgera. U nas świetnie się to sprawdza, a goście pobijają rekordy w szykowaniu coraz to wyższych "kanapek", których później nie są w stanie wpakować do głodnych buzi.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.