Nadia G.

Burgery hawajskie


Przepis z programu Bitchin' Kitchen (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Burgery hawajskie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

¼ szklanki natki pietruszki o płaskich liściach

drobno posiekanej

1 pęczek szczypiorku

drobno posiekanego

1 posiekany ząbek czosnku

1 jajko

1 łyżeczka przyprawy do steków

1 duża szczypta oregano

1 duża szczypta chili w płatkach

1 duża szczypta soli morskiej i czarnego pieprzu

225 g mielonej ekologicznej wołowiny (rozbratel)

1 łyżka oleju rzepakowego

 

4 plasterki wędzonego boczku

2 plastry ananasa o grubości ok. 1,5 cm

¼ szklanki stopionego masła

¼ szklanki cukru trzcinowego

2 plastry mozzarelli

2 maślane bułki

opieczone i przekrojone

sałata masłowa

1 duży dojrzały pomidor

pokrojony na plastry

2 korniszony

pokrojone na plasterki

 

1/3 szklanki majonezu

2 papryczki chipotle w sosie adobo

1 szczypta soli morskiej i świeżo pokruszonego pieprzu

 

 

Przygotowanie:


Wymieszaj w misce jajka, natkę pietruszki, szczypiorek, czosnek, przyprawę do steków, oregano, płatki chili i sól morską. Dodaj wołowinę i wymieszaj dłońmi przez chwilę, przykryj i wstaw do lodówki na 30 min. Następnie szybko uformuj z masy 2 duże burgery o grubości ok. 2,5 cm. Rozgrzej w rondlu olej na średnim ogniu. Smaż burgery po 2 min. z każdej strony, aż się zrumienią. Zmniejsz ogień i smaż jeszcze po 4 min. z każdej strony. Połóż na kotletach po plasterku mozzarelli i poczekaj, aż ser się stopi. Rozgrzej drugą patelnię na średnim ogniu i usmaż plastry boczku, aż będą rumiane i chrupkie. Osącz nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Wyłóż pergaminem blachę do pieczenia. Posmaruj pędzlem obie strony plastrów ananasa masłem, ułóż na blasze i oprósz cukrem. Piecz 5 min, aż cukier skarmelizuje. Zmiksuj majonez, papryczki chipotle, sól i pieprz. Rozłóż bułeczki, na dolnych połówkach połóż sałatę, pomidory, plasterki korniszonów, hamburgery ze stopionym serem, boczek oraz skarmelizowane plastry ananasa.

powrót

Podobne przepisy

Kurczak z sałatką z fasoli i fenkuła
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ozór wołowy w sosie chrzanowym z ziemniakami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Forszmak
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Fińska grochówka
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.