Burgery buraczane

Burgery buraczane
Oceń przepis:
148 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegańskie
Ilość osób:
10

Składniki:

  • 2 szklanki startych buraków
  • 1 ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • ½ szklanki prażonego słonecznika
  • ½ szklanki prażonego sezamu
  • 1 czerwona cebula
  • ½ szklanki bułki tartej
  • ¼ szklanki oleju roślinnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • sól i czarny pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski i mieszamy rękami, aż do uzyskania klejącej masy. Jeżeli masa nie klei się wystarczająco, wystarczy dodać więcej oleju i bułki tartej.
Lepimy kotlety i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni, w połowie czasu pieczenia (albo po upływie 20 minut) delikatnie obracając kotlety na drugą stronę.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA