Janella  Purcell

Burger z jagnięciny


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia arabska

Burger z jagnięciny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 kromki razowego chleba

ćwierć małej główki sałaty

400 g chudej mielonej jagnięciny

posiekana cebula

rozgnieciony ząbek czosnku

2 łyżki kminu

2 łyżki mielonej kolendry

łyżeczka kurkumy

łyżeczka sumaku

ćwierć pęczka świeżych posiekanych liści kolendry

rozgniecione korzenie kolendry

2 plastry bekonu

4 łyżki humusu

4 łyżki jogurtu

2 gałązki mięty

 

 

Przygotowanie:


Cebule podsmażamy na oliwie. Dodajemy czosnek, przyprawy i korzenie kolendry. Smażymy przez 2 minuty i studzimy. Dodajemy mięso, przyprawy i liście kolendry. Formujemy burgery.
Przygotowujemy humus – miksujemy ciecierzycę, tahini, oliwę. Przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Pieczemy burgery, bekon i chleb na grillu. Chleb smarujemy grubą warstwą humusu. Układamy kilka liści sałaty, burgera i bekon. Dodajemy łyżkę jogurtu i kilka liści mięty. Przykrywamy drugim kawałkiem chleba.

powrót

Podobne przepisy

Naleśniki z samej gryki
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dobre dla dzieci
Plastry bakłażana
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bagietki z gorgonzolą
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Paluszki jarzynowe z dipem jogurtowo-ziołowym
Przepis z programu Spalony? (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania dietetyczne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.