David Gaboriaud

Burger wołowo-wieprzowy w ciemnej bułce z sosem śliwkowym


Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania na karnawał i imprezę

odsłon: 444

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

300 g mięsa wołowo-wieprzowego

łyżeczka azjatyckiej przyprawy „5 smaków“

dwie łyżki drobno posiekanej dymki

2 łyżki drobno posiekanej kolendry

sól

pieprz

ser żółty typu edam

czerwona cebula pokrojona w cienkie krążki

ciemne bułki z mąki żytniej lub brioszki

liście sałaty frisee

Sos:

300 g świeżych śliwek

pół szklanki wina owocowego z czarnych porzeczek

1 łyżka octu ryżowego

1 łyżka miodu

1 łyżka startego imbiru

 

Przygotowanie:

Wymieszaj mięso z przyprawą, kolendrą, dymką, dopraw solą i pieprzem. Uformuj kotlety.
Ugotuj śliwki z winem, octem, imbirem i miodem. Gotuj do momentu, aż uzyskasz gęstą konsystencję, następnie zblenduj i odstaw.
Smaż kotlety przez kilka minut z obu stron. Na koniec połóż na kotlety po plastrze sera, by się roztopił.
Zgrilluj bułki. Każdy spód bułki posmaruj sosem śliwkowym. Następnie ułóż: liście sałaty, kotlety z serem, krążki cebuli. Zamknij burgera drugą bułką.
Powtórz czynność do wyczerpania składników. Serwuj burgery z sosem.

powrót

Podobne przepisy

Wieprzowina w musztardzie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Saltimbocca - kotlety cielęce
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.9)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gulasz wieprzowy z knedlikami i duszoną kapustą
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia czeska
Skrzydełka z kurczaka cytrynowo-miodowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dnie i wieczory (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Tortille
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.6)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.