David Gaboriaud

Burger po zagrzebsku z sałatą i salsą


Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska

odsłon: 1036

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

250 g mięsa mielonego wieprzowego

250 g mięsa mielonego cielęcego

50 g sera szopskiego lub innego, podobnego

5 plasterków szynki długo dojrzewającej (np. prosciutto)

2 pomidory

8 truskawek

1 papryka czerwona

2 bułki typu focaccia

100 g młodych liści sałat

3 cebule

oliwa z oliwek

1 pęczek koperku

1 dymka

 

Przygotowanie:

Na początek przygotuj sałatę. Pokrój cebulę w piórka. Posiekaj koperek i pokrój dymkę na ukos w cienkie plasterki. Wymieszaj te składniki z liśćmi salat. Odstaw. Do słoika wlej 2 łyżki oliwy z oliwek, jedną łyżkę soku z cytryny i szczyptę soli. Zamknij słoik szczelnie i wstrząśnij energicznie kilkanaście sekund. Otwórz słoik i wlej winegret do miski z sałatą. Całość wymieszaj.
Przygotuj salsę. Pomidory, paprykę i truskawki pokrój w brunoise (drobna kosteczka). Wymieszaj całość delikatnie wraz z oliwą z oliwek i dopraw solą oraz pieprzem.
Wymieszaj cielęcinę z wieprzowiną, dodaj posiekane cebule i łodygę dymki.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Uformuj okrągłe kotlety o grubości 1 cm. Podsmaż na patelni 2-3 min w obu stron.
Równolegle podsmaż kilka plastrów prosciutto na tej samej patelni, aż się zarumienią.
Pokrój focaccie lub bułkę na dwie części. Polej trochę oliwy na połówki i zgrilluj je.
Na jedną połówkę dodaj ser w plastrach lub pokruszony, na wierzch dodaj trochę salsy, następnie ułóż kotlet, prosciutto i przykryj drugą połówką bułki.
Całość podawaj z resztą sałaty i salsy.

powrót

Podobne przepisy

Cassoulet z kaczki
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 54)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kaczki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kurczak pieczony po włosku
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Polędwiczki jagnięce po marokańsku
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Leczo z klopsikami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Burritos z kurczakiem i sałatką
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.