Buraki z gorgonzolą i ziarnami maku

Przepis z programu Doskonałe trio (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski

Buraki z gorgonzolą i ziarnami maku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

2 pęczki botwinki z liśćmi

1 pęczek tymianku

200 ml octu winnego

200 g gorgonzoli w temperaturze pokojowej

1 łyżka ziaren maku

oliwa extra vergine

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz



Przygotowanie:

Odciąć liście botwinki. Zostawić łodygi długości 3 cm i korzenie. Owinąć każdy burak folią aluminiową. Przyprawić tymiankiem, solą i dodać oliwy. Ułożyć buraki na blasze do pieczenia wypełnionej wodą na 1 cm. Piec w gorącym piekarniku przez 40 minut, aż buraki zmiękną.

Wyjąć buraki z piekarnika, zdjąć folię, włożyć buraki do miski i przykryć miskę cienką folią. Czekać, aż buraki wystygną. Kiedy buraki będą chłodne, delikatnie je obrać. (Łupiny powinny same odejść). Marynować buraki w occie winnym z dodatkiem soli i oliwy, przynajmniej przez godzinę, a najlepiej przez całą noc. Przed podaniem podgrzać buraki na patelni z odrobiną octu, w którym się marynowały.

Kiedy buraki będą ciepłe, dodać kilka liści botwinki i przykryć patelnię. Dusić, aż liście zmiękną. Zdjąć buraki z ognia i posypać ziarnami maku. Podać buraki z odrobiną sosu, w którym się dusiły i kilkoma kawałkami gorgonzoli.

powrót

Podobne przepisy

Pikantne tosty francuskie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Omlet japoński
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia japońska
Frywolne śliweczki
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Fasola z alaski
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Smażony faszerowany ser z sosem wiśniowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Prawdziwe samosy z Pendżabu
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.