Marta Dymek

Burak po burgundzku


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie

odsłon: 847

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3 szalotki

250 g małych pieczarek

2 gałązki tymianku

1 gałązka rozmarynu

2 liście laurowe

oliwa z oliwek

1 marchewka

½ pietruszki

3 małe buraczki, upieczone

½ szklanka zielonej soczewicy

50 g orzechów laskowych

1 ząbek czosnku

½ szklanki czerwonego wytrawnego wina

2 szklanki bulionu warzywnego

2 ½ łyżki koncentratu pomidorowego

sól i świeżo mielony czarny pieprz

do podania: bagietki

Przygotowanie:

Szalotki obrać, ale nie kroić. Po kolei nadziewać każdą z nich na widelec i opalać nad palnikiem gazowym lub opalarką przez kilka minut, dopóki nie będzie mocno przypalona. Opalone szalotki odłożyć na bok, następnie pokroić w grube plastry.
Pieczarki pokroić na ćwiartki, te najmniejsze wystarczy przekroić na pół. Na dnie dużego garnka rozgrzać kilka łyżek oliwy i dodać pokrojone pieczarki, poddusić przez chwilę i dodać pokrojone szalotki oraz zioła.
Marchew i pietruszkę obrać, a następnie pokroić w drobną, równą kostkę. Buraczki obrać i pokroić w większą kostkę. Orzechy laskowe pokroić na połówki, czosnek posiekać. Tak przygotowane warzywa wraz z soczewicą dodać do garnka, dokładnie zamieszać i smażyć przez 3 - 5 minut.
Następnie wlać wino, gotować 10 minut bez pokrywki, żeby odparować alkohol. Po tym czasie dodać bulion i przecier pomidorowy, wsypać sporą szczyptę soli i gotować na średnim ogniu przez kolejne 30 - 45 minut.
Po upływie czasu spróbować i dodać sól oraz pieprz do smaku. W razie potrzeby dodać jeszcze pół szklanki bulionu i gotować kolejny kwadrans. Gotowy gulasz jeść z bagietką lub chlebem, koniecznie wycierając spód talerza kawałkiem pieczywa.

powrót

Podobne przepisy

Pasztet cukiniowy
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie, Pasztety i terriny
Burgery meksykańskie
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z grilla, Dania wegańskie
Krem z pasternaku
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie
Hummus pietruszkowy
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie
Twarożek z migdałów
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci

skomentuj przepis

paulinQaa

postów: 3

12.04.2016 11:57

CYTUJ

prawie jak wołowina,a jednak wege :D

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.