Anna Olson

Buraczany chłodnik z maślanką


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Buraczany chłodnik z maślanką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 szklanki bulionu z kurczaka

450 g świeżych buraków

obranych i pokrojonych w kostkę

1 szklanka posiekanej cebuli

¾ szklanki obranej i pokrojonej w kostkę marchwi

1 ząbek czosnku

zmiażdżony

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka cukru

2 szklanki maślanki

sól i pieprz

2 łyżki posiekanego świeżego koperku

kwaśna śmietana do przybrania

 

 

Przygotowanie:


Ugotuj warzywa z sokiem cytrynowym w bulionie, aż będą miękkie (ok. 40 min). Zmiel na gładkie puree, przecedź i odstaw do ostygnięcia. Zmieszaj z maślanką i dopraw do smaku. Dodaj koperek, wymieszaj i wstaw do lodówki na 4 godziny. Przed podaniem dopraw do smaku. Podawaj porcje zupy z łyżką kwaśnej śmietany.

powrót

Podobne przepisy

Krem z buraków - Monika Błotnicka
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa jabłkowa z bursztynem
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Delikatna zupa rybna
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
Letnia zupa pomidorowa z bazylią i grzankami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bulion z wodorostami
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.