Iwona  Zasuwa

Buraczano-jaglane burgery roślinne


Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania dietetyczne, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci

Buraczano-jaglane burgery roślinne
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

2 upieczone buraki

2 cebule

2 kopiaste łyżki mielonego lnu złocistego

mąka ryżowa na wypadek, gdyby masa była zbyt rzadka

przyprawy:

½ łyżeczki mielonych nasion kolendry

1 łyżka czarnuszki

½ łyżeczki mielonego kminku

2-3 szczypty mielonej kozieradki

sól i pieprz do smaku

do panierowania:

sezam, pestki słonecznika, płatki zbożowe

Przygotowanie:

Włóż do miski kaszę, len oraz poszatkowaną i uduszoną na maśle klarowanym cebulę i połowę tej masy zmiksuj przy pomocy blendera. Buraki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a następnie odciśnij z soku. Dodaj do kaszy, dołóż przyprawy i wymieszaj całość.
Uformuj kotleciki, obtocz je w wybranej panierce i ułóż na papierze do pieczenia. Zapiekaj w piekarniku do ulubionej chrupkości, u nas to około 40 minut w temperaturze 170°C.

powrót

Podobne przepisy

Domowe lemoniady
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje, Dobre dla dzieci
Wody smakowe
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje, Dobre dla dzieci

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.