Marieta  Marecka

Bułka z farszem na przekąskę


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

odsłon: 1085

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 4.0

Składniki:

550 g mąki pszennej

15 g świeżych drożdży (lub 7 g instant)

1 łyżeczka cukru

2 łyżeczki soli

150 g rozpuszczonego masła

250 ml ciepłego mleka

1 duże jajko (lub 2 małe)

żółtko do posmarowania

jasny sezam do posypania

1 łyżeczka suszonego tymianku

 

Farsz:

1 kulka mozzarelli

ok. ¾ szklanki startego żółtego sera

8 białych, nieparzonych kiełbas

1 ząbek czosnku

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:

Przygotowujemy zaczyn. Drożdże rozcieramy z cukrem, aż będą płynne, dodajemy 2-3 łyżki mąki i ciepłego mleka. Ucieramy i odstawiamy na ok. 15-20 minut, aż podrosną.
Do misy miksera wsypujemy mąkę, sól i tymianek. Dolewamy zaczyn, rozkłócone jaja i resztę mleka. Mieszamy hakiem i stopniowo dolewamy rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto ok. 8 minut. Odstawiamy przykryte folią spożywczą na 1,5 h, aż podwoi objętość.

W tym czasie przygotowujemy składniki farszu. Wyciskamy kiełbaskę z flaka, mozzarellę rozdrabniamy w dłoniach i razem ze startym serem łączymy z mięsem z kiełbasy. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem.

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy na stolnicy kilka chwil, dzielimy na ok. 16 porcji, każdą rozwałkowujemy i na końcu jednego boku kładziemy część farszu. Zwijamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Piec nagrzewamy do 180 stopni. Bułeczki smarujemy rozkłóconym żółtkiem, posypujemy sezamem i lekko nacinamy. Pieczemy ok. 20-25 minut.

powrót

Podobne przepisy

Grillowana kukurydza
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania z grilla
Croque monsieur
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Carpaccio z łososia z koprem włoskim
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Losoś i koper (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.