Tomasz Jakubiak

Bulion z królika z chrupiącym koprem włoskim


Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 1795

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

kawałki królika np. skoki, szyja, udko

2 marchewki

2 cebule szalotki

seler naciowy

por

3 łyżki oliwy

pomidor malinowy

liść laurowy

ziele angielskie

czarny pieprz w kulkach

gałązka świeżego tymianku

2 l wody

dodatki do bulionu:

koper włoski

pomarańcza

szkl. soku pomarańczowego

2 szkl. lodu w kostkach

0,5 szkl. wody

 

Przygotowanie:

W garnku na oliwie przesmaż kawałki królika, aż się mocno zrumienią. Wyjmij mięso, a następnie podsmaż pokrojone warzywa.
Dodaj podsmażone kawałki królika, zioła i zalej 2 litrami wody.
Bulion gotuj na średnim ogniu nie mieszając przez ok. 1,5 godz. Gotowy bulion przecedź przez gazę, aby był klarowny.
Koper włoski pokrój na cienkie kawałki, wrzuć do miski, zalej wodą i sokiem.
Dodaj lód i plastry świeżej pomarańczy. Pozostaw na 10 min.
Na środek głębokiego talerza nałóż odrobinę kopru i zalej bulionem.
Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Czysta zupa grzybowa
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa krem z dyni
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Zupa cytrynowa
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Zuppa di pomodoro
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zimna zupa melonowa
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Delikatna zupa rybna
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.