Tomasz Jakubiak

Bulion z królika z chrupiącym koprem włoskim


Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 1955

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

kawałki królika np. skoki, szyja, udko

2 marchewki

2 cebule szalotki

seler naciowy

por

3 łyżki oliwy

pomidor malinowy

liść laurowy

ziele angielskie

czarny pieprz w kulkach

gałązka świeżego tymianku

2 l wody

dodatki do bulionu:

koper włoski

pomarańcza

szkl. soku pomarańczowego

2 szkl. lodu w kostkach

0,5 szkl. wody

 

Przygotowanie:

W garnku na oliwie przesmaż kawałki królika, aż się mocno zrumienią. Wyjmij mięso, a następnie podsmaż pokrojone warzywa.
Dodaj podsmażone kawałki królika, zioła i zalej 2 litrami wody.
Bulion gotuj na średnim ogniu nie mieszając przez ok. 1,5 godz. Gotowy bulion przecedź przez gazę, aby był klarowny.
Koper włoski pokrój na cienkie kawałki, wrzuć do miski, zalej wodą i sokiem.
Dodaj lód i plastry świeżej pomarańczy. Pozostaw na 10 min.
Na środek głębokiego talerza nałóż odrobinę kopru i zalej bulionem.
Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Chowder rakowy
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa ogórkowa
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa z zielonej kapusty i pomidorów i filet z dorady
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Zupa z czerwonej soczewicy z kurkumą
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia indyjska, Kuchnia koszerna
Zupa pistou
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Chłodnik z botwinki z pomidorami i rukolą
Jola Słoma
Przepis z programu Wiosenne ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.