Bulion wołowy

Przepis z programu Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Bulion wołowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2,5 kg wołowiny z kośćmi i szpikiem

2 marchewki, grubo posiekane

1 łodyga selera naciowego, grubo posiekana

1 pasternak, grubo posiekany

1 suszony liść laurowy

1 cebula, nieobrana, przekrojona na pół

sól gruboziarnista i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Umieść mięso w dużym garnku i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i duś przez 1 godzinę. Zbieraj szum do czasu, aż powierzchnia będzie czysta. Dolewaj wody, jeśli mięso zacznie być widoczne nad jej powierzchnią.

Dodaj marchewkę, seler, pasternak i liść laurowy. Połówki cebuli umieść bezpośrednio nad palnikiem i przewracaj je szczypcami, aż się zarumienią. Jeśli nie masz kuchenki gazowej, umieść cebule na blaszce i piecz w piekarniku, aż osiągną złoty kolor. Następnie wrzuć cebulę do garnka i duś przez 2 godziny, aż mięso stanie się miękkie.

Przygotuj wodę z lodem. Przecedź bulion przez sitko o cienkich oczkach lub przez gazę do dużej miski. Usuń pozostałości. Włóż miskę do lodowatej wody i poczekaj, aż bulion ostygnie.

Wlej bulion do szczelnego pojemnika i schowaj do lodówki na przynajmniej 8 godzin. Następnie usuń odłożony tłuszcz.

powrót

Podobne przepisy

Zupa z ogórka zielnego
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Bulion z wodorostami
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Kartoflanka z cykorią i wędzonym boczkiem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Krem z bobu ze smażonymi szprotkami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa łososiowo-koperkowa
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.