Roger Mooking

Bulion drobiowy z bazylią tajską


Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc. 5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Bulion drobiowy z bazylią tajską
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Bulion:

kurczak (1–1,3 kg)

łodyga selera, przekrojona na pół

średnia marchew, obrana i przekrojona na pół

średnia cebula, obrana i przekrojona na pół

pęczek rozgniecionej trawy cytrynowej

35 dkg grzybów shiitake, nóżki i kapelusze osobno, kapelusze do naleśników

pęczek tajskiej bazylii, łodygi i liście

łyżka rozgniecionego imbiru

tajska papryczka chili (żeby złagodzić, można usunąć nasiona)

skórka z limonki

łyżka ziaren czarnego pieprzu

2 liście laurowe

Dodatki do zupy z bazylią tajską:

Bulion drobiowy z bazylią tajską

papryczka chili (opcjonalnie)

60 ml sosu rybnego

1,5 łyżki cukru

sok z 2 limonek

mięso z uda kurczaka z bulionu drobiowego z tajską bazylią

pół ogórka, obranego, bez nasion i pokrojonego w plastry

4 pomidory śliwkowe, pokrojone w ćwiartki, bez nasion i pokrojone w trójkąty 1,5 cm

pęczek posiekanej młodej cebulki ze szczypiorkiem

łyżeczka oleju sezamowego

limonka pokrojona w ćwiartki

bazylia tajska, łodygi i liście

sól

Jajeczne naleśniki:

60 gramów masła

łyżka drobno posiekanego imbiru

6 jaj

80 ml mleka 2%

łyżeczka oleju sezamowego

sól

Nadzienie do naleśników:

3 łyżki oleju

kapelusze grzybów shiitake, pokrojone w piórka (z przepisu na bulion drobiowy z bazylią tajską)

3 łyżki oleju

pęczek szparagów (odcięte grube końcówki) zblanszowanych w słonej wodzie

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Masło z bazylią tajską i bagietka:

pęczek bazylii tajskiej, umyty, osuszony, oddzielone liście
200 gramów masła roztopionego na małym ogniu i schłodzonego
½ bagietki, przypieczonej i pokrojonej na 4 kawałki

Bulion drobiowy z tajską bazylią:

Włożyć wszystkie składniki do dużego garnka. Zalać zimną wodą w ilości 2–2,3 litra. Zagotować, zdjąć pokrywkę i zmniejszyć ogień, żeby bulion delikatnie bulgotał. Zebrać szumowiny. Gotować przez godzinę na małym ogniu. Wyjąć kurczaka z garnka. Odciąć udo, pokroić w kawałki i odłożyć do udekorowania zupy. Resztę kurczaka wykorzystać według własnego uznania. Odcedzić bulion do czystego naczynia.

Dodatki do zupy z tajską bazylią:

Zagotować bulion. Dodać chili, sos rybny, cukier i sok z limonki. Doprawić solą. Dodać mięso z kurczaka, ogórek i pomidor. Podawać gorącą zupę przybraną młodą cebulką, olejem sezamowym, ćwiartkami limonki i tajską bazylią.

Jajeczne naleśniki:
Wlać do miski 2 łyżki roztopionego masła. Dodać imbir, jajka, mleko, olej sezamowy i sól, dobrze roztrzepać. Na średnim ogniu rozgrzać płytką patelnię z powłoką nieprzywierającą. Zamoczyć papierowy ręcznik w reszcie roztopionego masła i wysmarować patelnię. Rozlać cienką warstwę ciasta tak, żeby pokryć dno patelni. Gdy ciasto zaczyna bulgotać na środku, obrócić naleśnik i smażyć z drugiej strony przez 3 – 5 sekund. Zdjąć naleśnik z patelni i położyć na suchym, papierowym ręczniku.
Usmażyć naleśniki z reszty ciasta.

Naleśnikowe nadzienie i przygotowanie naleśników:
Na średnim ogniu rozgrzać olej na płytkiej patelni. Smażyć do miękkości kapelusze grzybów shiitake (ok. 5 minut). Doprawić solą i pieprzem, odstawić. Położyć jeden naleśnik na desce. Wzdłuż jednej strony naleśnika ułożyć 2 szparagi. Na szparagach położyć warstwę grzybów shiitake. Zawinąć naleśnik z jednej strony. Położyć drugi placek na desce i zawinąć weń przygotowany wcześniej naleśnik. Kroić po skosie na 3 kawałki.


Masło z tajską bazylią i przypieczona bagietka:
Włożyć tajską bazylię do blendera, wlać roztopione masło. Miksować przez kilka sekund, żeby nie rozdrobnić bazylii. Przelać do miski i włożyć na 5 minut do zamrażalnika. Wyjąć z zamrażalnika i dobrze roztrzepać, żeby połączyć składniki. Ponownie wstawić do zamrażalnika. Po upływnie 5 minut, gdy masło stężało, ponownie roztrzepać. Przełożyć do pojemnika i włożyć do lodówki lub zamrażalnika.
Rozsmarować masło na kawałkach przypieczonej bagietki.

powrót

Podobne przepisy

Krem z dyni na mleczku kokosowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
Kotewka i zupa z dna plecaka
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
Krem chrzanowo-ziemniaczany z chrustem z szynki
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Krem z kukurydzy z krewetkami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Wegańskie pho
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.