Janella  Purcell

Bułeczki


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Bułeczki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 jajka

150 ml mleka

50 ml kwaśnej śmietany

skórka z cytryny

szczypta soli

2 łyżki miałkiego cukru

2 i pół filiżanki mąki z dodatkiem środka spulchniającego

100 g rodzynek

 

 

Przygotowanie:


Mieszamy jajka, śmietanę, mleko i skórkę z cytryny. W oddzielnym naczyniu łączymy przesianą mąkę, cukier, sól i rodzynki. Dodajemy płynne składniki do suchych. Wałkujemy ciasto na grubość 2-3 cm i wycinamy kółka. Układamy je na blasze do pieczenia i smarujemy odrobiną mleka. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Wygarniamy nasiona ze strączka wanilii i dodajemy je do śmietany. Wsypujemy cukier i ubijamy na sztywno. Podajemy bułeczki ze śmietaną i dżemem.

powrót

Podobne przepisy

Brzoskwinie pod pierzyną
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Creme patissiere z owocami i cynamonem podany z sękaczem
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pascha polska
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Parfait (lody) piernikowe
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pudding ryżowy z wanilią i różową gruszką
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Charoset
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia żydowska, Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.