Janella  Purcell

Bułeczki


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Bułeczki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 jajka

150 ml mleka

50 ml kwaśnej śmietany

skórka z cytryny

szczypta soli

2 łyżki miałkiego cukru

2 i pół filiżanki mąki z dodatkiem środka spulchniającego

100 g rodzynek

 

 

Przygotowanie:


Mieszamy jajka, śmietanę, mleko i skórkę z cytryny. W oddzielnym naczyniu łączymy przesianą mąkę, cukier, sól i rodzynki. Dodajemy płynne składniki do suchych. Wałkujemy ciasto na grubość 2-3 cm i wycinamy kółka. Układamy je na blasze do pieczenia i smarujemy odrobiną mleka. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Wygarniamy nasiona ze strączka wanilii i dodajemy je do śmietany. Wsypujemy cukier i ubijamy na sztywno. Podajemy bułeczki ze śmietaną i dżemem.

powrót

Podobne przepisy

Crepe suzette
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Jabłko pieczone faszerowane owocami suszonymi i orzechami
Przepis z programu Spalony? (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
(odc.11)grejpfruty w galaretce
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Smażone brzoskwinie
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Kogel-mogel z Kozamerem klasztornym i malinami
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.